Okul her ne kadar ağırlıklı olarak öğretmen ve öğrencinin iletişim yuvası olarak kabul görülse de veli bu karşılıklı iletişimin içinde bulunması gereken önemli bir unsurdur. Eğitim ve öğretim sürecinde “öğretmen-öğrenci-veli” iletişim zincirinin birbirini tamamlayan halkaları gibidir. Zinciri tamamlayan halkalarından birinin eksik oluşu iletişimin sağlıksız bir hale gelmesine ve istenilen sonuca ulaşılamamasına neden olur.

Sadece öğretmen ve öğrencinin rol aldığı eğitim eksik kalır. Öğrenciyi bir iş olarak düşünecek olursak eğer; veli ve öğretmen o işin vardiyalı çalışanıdır. Çalışanlardan birinin görevini yerine getirmemesi durumunda iş bir sekteye uğrayacaktır. Bu bağlamda okulda öğretmenin, evde velinin görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Elbette ki velinin görevi öğrenciye evde ders anlatmak, sınav yapmak değildir. Bir öğretmenin görevi ders anlatmaktır fakat velinin işlenen dersin nasıl geçtiğini sormak, konuyu anlayıp anlamadığını eksikleri var ise ne şekilde tamamlanabileceğini yahut kendisine ne şekilde yardımın olabileceğini dile getirmekte velinin görevidir. Bu tarz bir yaklaşım öğrencinin gün içindeki bilinç akışını tıpkı bir zaman makinası gibi geri saracak ve kendini kontrol etmesine sebep olacaktır. Ben bugün okulda işlenen dersi anladım mı?  Öğrencinin bu soruyu cevaplamak için zihninde ders saatine dönecek ve bir muhakeme gerçekleştirecektir. Bu sayede okulda öğretmenin öğrenci ile kurduğu iletişim tamamlanmış olacaktır.

Duruma sadece akademik açıdan bakmamak gerekir. Hele ki iletişim halklarının merkezinde yer alan kitle bir ergen grubuysa… Öğrenciler yaşları itibariyle aşırı içe dönük / aşırı dışa dönük olabilir. Bu durum evdeki durum ile çelişiyor da olabilir. Nitekim okul öğrencinin akranlarının olduğu bir yerdir; kendini en rahat ve özgür hissetti alandır. Velinin daha önce şahit olmadığı, benim çocuğum yapmaz dediği birçok davranışı öğrenci okulda sergiler. Çocuğunun gelişimini sağlıklı bir şekilde takip etmek isteyen ana-babalar öğrenciyi yalnız evde değil onun asıl habitatında yani okulda takip etmelidir. Veli sınıf rehber öğretmeni ve okul rehberlik servisi danışmanlarıyla fikir alışverişinde bulunmalıdır.

ENES DİRİCAN

ÖZEL ELAZIĞ MARMARA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ