Dilimize pelesenk olmuş bir kelime ama ifade etmek dışında ne kadar hayatımızda? Düşünmemiz gereken bir konu.

Bizler için bile bu kadar uzakken üreten bir nesil mümkün mü? Yeni nesil meslek liseleriyle bunu sağlamaya çalışıyoruz sanırım. Devlet desteği, stajlar, atölye çalışmaları, teknoloji festivalleri ve üretmeye yönlendiren daha nice imkan. Çocuklar düşünmeyi, üretmeyi öğreniyorlar. Günlük hayatta işlevsel olan birçok projeyle karşımıza geliyorlar. Pandemi dönemi yapılan ve ilimiz okullara dağıtılan el dezenfektanları devlet destekli bir mesleki teknik Anadolu lisemize ait. Toplumsal olaylarda katkısını sunan liselerimiz çocuklarımız için avantaj, yeteneklerini gösterebileceği ortam olmaya başladı.

Tabii meslek lisesi denince haklı bir önyargı yada tecrübe akıllarımızda bir soru işareti. Meslek lisesi sonuçta ortam Nasıl? Artık eskisi gibi bir üretkenliği yok? Akademik baş arı daha önemli? Çok bozuldu meslek okulları çok gibi sözleri duyuyoruz velilerden. Çocuklarının geleceğini önemseyen Velilerimizin soruları için bu anlamlı kaygılar giderilmeli.

Özel Elazığ Marmara M.T.AL kurucu müdürü sayın Abdullah Gündüzle yaptığımız röportajdan kesitleri aktararak birçok soruyu cevaplayabileceğimizi düşünüyorum Pandemi dönemi yapılan sensörlü maskeden tutun, Ateş ölçere, PowerBank şarj aletlerine kadar günümüz ihtiyaçlarına yönelik birçok proje öğrencilerinin ürettiğini ve ilimize fayda sağladığından bahsetti. 9.sınıftan itibaren atölye çalışmalarıyla öğrencilerinin desteklendiğini son sınıfta yurt dışı projelerinde staj yapma imkanlarının olduğunu ekledi sayın Gündüz.

Aklıma takılan bir diğer sorum ise disiplin oldu, çocukların en tehlikeli dönemlerinin ergenlik dönemi olduğunu buna yönelik akıllardaki meslek lisesi algısının malum olduğunu ilettim. Bu soruya yıllarca öğretmenlik yapmış bir eğitimci olarak cevap veren Gündüz olayı çok güzel özetledi aslında" bizler öğrencilerimizi sadece üretmeye değil üretme safhasına gelene kadar onların gerekli tüm ihtiyaçlarını karşılamaya adadık. Misal her öğrencimizi teknoloji ve diğer bağımlılıkların pençesinden, olumsuz çevreden ve geleceğe umutsuz bakmalarından çekip ideal ve umut dolu bir geleceğe yönlendirmek niyetindeyiz. Çağımız çocukları için ailelerinin amacı da bu diyebiliriz. Üreten çocukların üretmiş yetiş kinliğiyle dolu bir toplum olma ümidiyle.