Yorgan Gitti, Kavga Bitti

Elazığ'ın Cumhuriyet tarihi boyunca karşılaştığı en büyük meselelerden biri olan Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervleri konusunda iktidarın Elazığ kanadından tek bir açıklama bile gelmedi.

GÜNCEL - 29-10-2022 01:17

Yorgan Gitti, Kavga Bitti

Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi­nin en zen­gin re­zerv­le­ri­nin bu­lun­du­ğu Maden il­çe­miz­de, Ela­zığ Mer­mer­ci­ler ve Ma­den­ci­ler (EMMAD) Der­ne­ği ta­ra­fın­dan yar­gı­ya ta­şı­nan ve İdare Mah­ke­me­si'nin dur­dur­ma ka­ra­rı Da­nış­tay'ın ka­ra­rıy­la bo­zul­muş­tu.

Da­nış­tay’ın almış ol­du­ğu ka­rar­la il­gi­li açık­la­ma­lar­da bu­lu­nan Ela­zığ Mer­mer­cil­re ve Ma­den­ci­ler Der­ne­ği (EMMAD) Genel Sek­re­te­ri ve Maden Mü­hen­di­si Hayri Günay, Da­nış­tay’ın ka­ra­rı son­ra­sı ya­pı­la­cak­lar hak­kın­da şun­la­rı söy­le­di: “Ko­nuy­la ala­ka­lı ya­pı­la­cak bir iki küçük hamle var ama bu ham­le­ler işe yarar mı ya­ra­maz mı bir is­ti­şa­re ede­ce­ğiz ve is­ti­şa­re et­tik­ten sonra karar ve­re­ce­ğiz ama şu an için henüz hiç­bir şey net değil. İha­le­yi Port Ma­den­ci­lik aldı di­ye­bi­li­riz artık.”

“BİZİ TEMYİZE GÖ­TÜ­REN MAPEG'DİR”
Ka­ra­rı tem­yi­ze gö­tü­ren ta­ra­fın MAPEG ol­du­ğu­nu açık­la­yan Hayri Günay, şu bil­gi­le­ri ak­tar­dı: “İşin garip ta­ra­fı bizi tem­yi­ze gö­tü­ren de il­gi­li fir­ma­nın ken­di­si değil MAPEG bizi tem­yi­ze gö­tür­dü. Yani dev­let dev­le­ti at­ma­dı. Da­nış­tay Ener­ji Ba­kan­lı­ğı’na bağlı MAPEG’i at­ma­mış oldu ve on­la­rın ver­miş ol­du­ğu ka­ra­ra saygı duydu. Yani kendi içe­ri­sin­de bir dü­ze­nek kur­muş­lar di­ye­lim o dü­ze­ne­ğin için­de ha­re­ket edi­yor­lar. Konu Da­nış­tay sü­re­ci­ne git­ti­ği zaman kaç tane si­ya­si ya da mil­let­ve­kil­le­rin­den han­gi­si gidip bu işi takip etti? Çünkü bu iş takip sü­re­ciy­le ala­ka­lı­dır. Sen takip et­mez­sen öbür ta­raf­ta­ki adam yapar. Da­nış­tay’ın her ko­nu­yu bi­lecek diye bir hali yok. Karşı ta­raf­ta Maden ve Pet­rol İşleri Genel Mü­dür­lü­ğü’nden (MAPEG) genel mü­dür­lük dü­ze­yin­den işin uz­ma­nı, maden ve je­olo­ji mü­hen­dis­le­ri ta­ra­fın­dan takip ya­pıl­dı. Onlar oraya gidip bir sı­fat­la bir şey söy­le­di­ği zaman siz takip et­mez­se­niz, yan­lış da bilgi verir doğru da bilgi verir. Ama maç bitti mi, henüz bit­me­di.”

“TESİS KUR­MA­YA­CAK­LAR”
İlgili fir­ma­nın Ela­zığ’da bir tesis kurup kur­ma­ya­ca­ğı yö­nün­de­ki so­ru­mu­zu da ya­nıt­la­yan Maden Mü­hen­di­si Günay, şun­la­rı kay­det­ti: “Tesis kur­ma­ya­cak­lar. Siz de ol­sa­nız kur­maz­sı­nız ben de olsam kur­mam. Çünkü aşağı yu­ka­rı böyle bir te­si­si kur­ma­nın ma­li­ye­ti en aşağı 150 mil­yon dolar. Bu­ra­ya en yakın yerde Mer­zi­fon’da kendi te­si­si var­ken niye ya­tı­rım yap­sın adam? Oraya ta­şı­ya­cak­tır. Bu zaten eko­no­mik­tir. Bu­ra­yı sa­de­ce kon­sant­re tesis ha­li­ne ge­ti­re­cek­tir. Maden’de zaten ça­lı­şan böyle bir tesis var onun gibi bir tesis ku­ra­cak­tır ve zen­gin­leş­tir­me­den sonra alıp gö­tü­re­cek­tir ürün­le­ri ve Mer­zi­fon’da metal ha­li­ne ge­ti­re­cek­tir.”

“TA­ŞE­RON­LUK YAP­MA­YA DEVAM EDE­CEĞİZ”
Sü­reç­le il­gi­li bi­rey­sel çı­kar­la­rın ön plana çık­tı­ğı­nı ve bir­lik be­ra­ber­li­ğin sağ­la­na­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen Günay, açık­la­ma­sın­da son ola­rak: “Biz her zaman ta­şe­ron­luk ya­pı­yor­duk bun­dan kur­tu­la­lım is­te­miş­tik, üre­ti­min de içe­ri­sin­de ola­lım bu sa­ye­de yan ürün­ler için te­sis­ler de ku­ru­lur diye hayal et­miş­tik ama ol­ma­dı. Ela­zığ göç veren, iş­siz­li­ğin tavan yap­tı­ğı bir şehir ha­li­ne geldi bun­la­ra da kat­kı­sı olur diye dü­şün­müş­tük ama gör­dü­ğü­müz ka­da­rıy­la biz ta­şe­ron­luk yap­ma­ya me­rak­lı­yız. Ben ka­zan­dım mı ge­ri­si önem­li değil diye dü­şü­nü­yo­ruz. Ela­zığ ben kav­ra­mın­dan biz kav­ra­mı­na geçiş ya­pa­bil­sey­di bugün bu halde ol­maz­dık” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.

AÇIK­LA­MA BEK­LENİYOR
Ela­zığ TSO Baş­ka­nı Asil­han Ars­lan’ın ma­den­ler­le il­gi­li tek ba­şı­na ver­miş ol­du­ğu büyük mü­ca­de­le ve Ak Parti’nin o dönem yap­tı­ğı ortak açık­la­ma­nın yanı sıra Da­nış­ta­yın ka­ra­rıy­la il­gi­li iki­dar ka­na­dın­dan tek bir açık­la­ma bile gel­me­di. Ka­mu­oyu özel­lik­le Ak Parti Ela­zığ Mil­let­ve­kil­le­rin­den ciddi bir lobi fa­ali­ye­ti yü­rüt­me­si­ni bek­li­yor ve te­si­sin Ela­zığ’da ku­rul­ma­sı ko­nu­sun­da bir gi­ri­şim bek­li­yor.

MU­HA­LE­FET VE STK’LAR DA SÜ­RE­CE DAHİL OL­MA­LI
  Ka­mu­oyu aynı za­man­da çı­ka­rı­la­cak re­zerv­le­rin Ela­zığ’a değer kat­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak bir te­si­sin Ela­zığ’a ka­zan­dı­rıl­ma­sı için başta mu­ha­le­fet olmak üzere özel­lik­le eko­no­miy­le ala­ka­lı STK’ların ses­siz kal­mak ye­ri­ne ko­nu­yu gün­dem­de tut­ma­sı­nı ve yü­rü­tü­lecek lobi fa­ali­yet­le­ri­ne dahil ol­ma­sı­nı bek­li­yor.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Başkan Alan: “Elazığ, Hem Ekonomi Hem de Kültür-Sanatta Önemli Bir Konumda”

Başkan Alan: “Elazığ, Hem Ekonomi Hem de Kültür-Sanatta Önemli Bir Konumda”

26-04-2024 - GÜNCEL

Bilim Treni Havelsan Ekspresi’nin Bu Defaki Durağı Fırat Üniversitesi Oldu

Bilim Treni Havelsan Ekspresi’nin Bu Defaki Durağı Fırat Üniversitesi Oldu

26-04-2024 - GÜNCEL

Köylerde ilaçlama çalışmaları başladı

Köylerde ilaçlama çalışmaları başladı

25-04-2024 - GÜNCEL

TÜYAP 2024'te Arslanlı Alçı Rüzgarı

TÜYAP 2024'te Arslanlı Alçı Rüzgarı

23-04-2024 - GÜNCEL

Meteorolojiden Elazığ’a Sıcaklık Uyarısı

Meteorolojiden Elazığ’a Sıcaklık Uyarısı

23-04-2024 - GÜNCEL