Elazığ Maden ilçesinde bulunan Cumhuriyet tarihinin en zengin rezervleri için çıkılan ihaleye 2 firma katılmış ve ihaleyi 2 milyar 205 milyon TL ile Port Madencilik A.Ş. firması kazanmıştı.
Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği, yapılan ihaleyi mahkemeye taşımış ve İdare Mahkemesi "Durdurma" kararı vermişti.
Daha sonraki süreçte Port Madencilik A.Ş. kararı temyize göndermişti. Durdurma kararıyla ilgili Danıştay 13. Daire Başkanlığı kararını açıkladı. Karar sonucu açıklanan nedenlerle Davalıların temyiz isteminin kabulüne ve durdurma kararının bozulmasına karar verildi.


KAMU ZARARI VAR MI?
Alınan bu kararla birlikte piyasa değerinin yaklaşık 600 milyar (katrilyon) TL olduğu düşünülen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervleri olarak nitelendirilen saha 2 milyar (katrilyon) 205 milyon TL’ye satılmış oldu. İhale tarihinde 150 milyon dolara tekabül eden bu değer şimdiden 119 milyon dolara gerilerken yapılan sondaj çalışmaları sonucunda rezervlerin miktarı 2 kattan fazla arttı. Sondajların tamamlanmasıyla birlikte rezerv miktarının 3 buçuk artması bekleniyor. Yaşanan bu durum ise akıllara ilk olarak kamu zararı var mı sorusunu getiriyor.


TETKİK HÂKİMİ’NİN GÖRÜŞÜNE RAĞMEN İPTAL KARARI
Danıştay Tetkik Hâkiminin, "İdari vesayete ilişkin yetkilerin kanunda açıkça düzenlenmesi gerektiğinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bağlı kuruluşu olan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün işlemleri üzerindeki idari vesayet yetkisi kapsamında yürütme organının adsız düzenleyici işlemlerinden olan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ne dayalı olarak tesis edilen dava konusu Taşınmaz Komisyonu kararında yetki unsuru bakımından hukuka uygunluk bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile dava konusu işlemin iptali yolundaki İdare Mahkemesi kararının gerekçeli olarak onanması gerektiği düşünülmektedir" görüşüne rağmen durdurma kararı bozuldu.


NELER YAŞANDI?
Tarihler 24 Ocak 2022’yi gösterdiğinde herkesçe bilinen ve konuşulan bir gerçek gün yüzüne çıkmıştı. Elazığ’ı ihya edecek ve belki de gelecek yüz yıllarını kurtaracak devasa bir madenin yapılan sondaj çalışmaları sonucunda keşfedildiği ilimiz yerel medyasınca kamuoyuna duyurulmuştu.
Ancak bu duyurumlar birkaç uyarı ve çekinceyi de içeriyordu. Ve yine tarihler 10 Şubat 2022’yi gösterdiğinde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, çıkılan ihalenin detaylarını kamuoyuna açıklayarak bu çekincelerin netliğini gözler önüne sermişti.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan’ın öncülüğünde kurulan Elazığ Girişim Grubu ihaleyi alabilmek ve katma değeri Elazığ’da tutabilmek adına büyük bir mücadeleye girişmiş ancak şartnamedeki mümkün olmayan maddeler ihalenin kazanılmasının önüne geçmişti. Hatta sayın Arslan öyle bir mücadeleye girmişti, bu uğurda sağlığını kaybetmeyi de göze almıştı. İhalenin kaybedilmesinin ardından şehirde büyük bir hayal kırıklığı oluşsa da çok bir zaman geçmeden Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği’nin mahkemeye taşıdığı ihaleye durdurma kararı verilmişti. 

CHP VE MİLLETVEKİLİ EROL’DAN DESTEK
İlimiz Maden ilçesinde bulunan maden yataklarının işletilmesine yönelik ihale sürecinde tartışmaların yaşandığı günlerde CHP Elazığ Milletvekili Erol, TBMM'de yaptığı konuşmada, ihalenin adrese teslim yapılacağını iddia ederek firmanın ismini noterde yazarak bir zarfa koyacağını, zarflardan birini Ak Parti Grup Başkanvekiline, diğerini de CHP Grup Başkanvekiline teslim edeceğini, süreç sonunda haklı çıkacağını söylemişti. Zarflar açıldı ve içinden Cengiz Holding çıktı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde TBMMElazığ’daki maden rezervleriyle ilgili basın açıklamasında bulundu.


ÖZGÜR ÖZEL: “ZARFTAN CENGİZ HOLDİNG ÇIKTI”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Meselenin kendisi şudur; Elazığ Milletvekilimiz Sn. Gürsel Erol, Mart ayında yapılacak olan ihaleyle ilgili bizzat zarfı kapalı olarak bir tanesini bana bir tanesini de Ak Parti Grup Başkanvekiline emanet etti. Dedi ki “Elazığ’da bir bakır madeni ihalesi var. Bunun içinde o ihaleyi alacak firma yazıyor. Bunu size emanet ediyorum günü gelince açarsınız.” dün ben onu canlı yayında tutanak alınarak  bütün Türkiye’nin gözünün önünde Meclis’te açtım. İçinden “Bu ihaleyi Cengiz Holding alacaktır” yazısı çıktı. Hatta Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği’nin yapmış olduğu yasal başvuruda da aynı şey geçiyor.”


ÖZEL: “CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU”
Özgür Özel: “Adam yeraltında 40 milyon ton bakır piyangosu vurmuş. Kim buluyor? Bilal Erdoğan’ın yakın arkadaşıyla onunla zorunlu ortak Şeref Cengiz. İddia o ki bütün sondajlar tamamlandığında 70 milyon ton rezervin 100 milyon tonu da aşacak. Ya babanın malı olsa böyle satar mısın? İnsanda biraz utanma olmaz mı? Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir ihaleyle yapılan en büyük yolsuzluğuyla karşı karşıyayız. Hepimizin olan 100 milyon ton bakır rezervinin 30 milyon tona göre fiyat verdiğiniz 2 milyarlık da teminat isteyerek herkesi uzak tuttuğunuz bir ihalede yandaş Cengiz Holding’e vermişler. Bu kadar ballı börek bir iş olamaz. Şimdi 119 milyon dolara dünyanın en ucuzundan da 5 kat ucuz bakırı  çıkacak, satacak.”


 “REZERVLER 70 MİLYON TON OLARAK GÜNCELLENDİ”
Özgür Özel: “İhaleye girmek için bir teminat yatacak. Kaç para? 2 milyar… Kim bulacak, kim verecek 2 milyarlık teminat mektubunu? 2 şirket bulabilmiş ve bu şirketlere maden veriyorsunuz. Maden çıkarmak için ihaleye giriyorsunuz ve diyorsunuz ki “30 milyon ton rezerv var. O ana kadar sondajların yüzde 35’i bitmiş. İhale yapılıyor, şirket o günkü parayla 150 milyon dolara bugünkü kurdan dolayı 119 milyon dolara alıyor. 30 milyon ton rezerv var diye düşündüğünüz o günden bugüne sondajlar sürüyor ya düzelmişler şimdi 70 milyon ton rezerv var.”


MİLLETVEKİLİ EROL: “İNANILMAZ BİR KAMU ZARARI VAR”
Milletvekili Erol: “Cumhuriyet tarihimizin en yüksek bedelle ihale edilen maden alanı. Yaklaşık rezerv stoku 30 milyar dolar. Daha neler çıkabileceği arkadaşlarımızın tetkiklerinde belli olacak. Madencilik mevzuatına göre ihale edilmiş bir yer değil. Şartlar, koşullar 3 defa değişti, ihale iptal de edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi. Bu işe 2 firmadan fazlasının girmesi yitirildi. Herkesin girebileceği bir ihale yapılmadı. Ülkenin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu bu dönemde, 41 madencimizin hayatlarını ortaya koyduğu bir dönemde ülke ekonomisine 30 milyon dolar değer katacak bir maden ocağının bu şekilde peşkeş çekilmesi, kamu zararının yok sayılması ilin milletvekili olarak bizim duyarlılığımızı daha da farklılaştırdı. İlana çıktığı günden bugüne kadar takip ediyoruz. Burada şu anda kamu zararı oluşmuş durumda. Çünkü işi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay yerel mahkemenin kararını iptal etti. Danıştay’a bakanlıktan giden bilgiler, Danıştay’ı yanlış bilgilendirici bilgiler. Onunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız. Nisan ile ekim arasında geçen zamanla ilgili, paranın değer kaybetmesinden dolayı inanılmaz bir kamu zararı oluştu. O zamanki bedelle 150 milyon dolara vermişler. Bugün 119 milyon dolara düşmüş. Burada yapılacak en önemli şey Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı bu ihaleyi iptal ederek, rezervle ilgili bütün katılımcılara doğru bilgi vererek, gerçek değerler üzerinden bir ihalenin yeniden yapılmasıyla ilgili sürecin başlatılması lazım.”