10366,2%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87
VAN-BHA
Doğu Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biri olan Van’da trafik son birkaç yılda kentin en büyük çilesi haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda sadece günün belli saatlerinde yaşanan yoğunluk yerini gün boyu trafik sıkışıklığının yaşandığı bir kente bıraktı. Araç sayısının her geçen gün arttığı, yol ve caddelerin ise yetersiz kaldığı kentte bu sorun son aylarda en çok konuşulan konu haline geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayına ilişkin verilerine göre 91 bin 918, dolaylı trafikte bulunanlarla birlikte ise yüz bini aşkın aracın sürekli seyir halinde olduğu kentte tıkanıklık üst seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz Nisan ayında 90 bin 887 olan araç sayısı hızla artarken birkaç ayda yaşanan binlerce araçlık artış sahaya da yansıdı. Ulaşıma dair altyapı sorunlarının hâlâ çözülememiş olması, araç sayısındaki bu hızlı artışla birleşince kent trafiğini adeta kilitlerken vatandaş artık isyan etmeye başladı. Park alanlarının yetersizliği, cadde ve sokakların dar yapısı ile birleşerek şehir merkezinde ciddi sıkıntılara neden bu konuda radikal adımların atılmaması ise gelecek adına daha büyük sorunlar oluşacağının işaretini veriyor.
VAN’DA ARAÇ SAYISI 90 BİNİ AŞTI: HER ADIM BAŞINDA ARAÇ VAR, KENT BU YOĞUNLUĞU KALDIRMIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı, bir önceki aya göre 467 artarak 91 bin 451’den 91 bin 918’e yükseldi. Özellikle otomobil, motosiklet ve kamyonet sayısındaki artış dikkat çekti. Artan araç sayısıyla birlikte şehirdeki trafik yükü de her geçen gün artıyor. Verilere göre Haziran ayında Van’da taşıt türlerine göre dağılım şöyle oldu: Otomobil sayısı 192 adet artarak 35 bin 569’dan 35 bin 761’e çıktı. Kamyonet sayısı 77 artarak 23 bin 721’den 23 bin 798’e yükseldi. Motosiklet sayısı 184 artarak 8 bin 664’ten 8 bin 848’e ulaştı. Kamyon sayısı 18 adet artarak 5 bin 885’ten 5 bin 903’e yükseldi. Otobüs sayısı 5 adet artarak 857’den 862’ye çıktı. Traktör sayısı 28 artarak 9 bin 708’den 9 bin 736’ya yükseldi. Öte yandan bazı taşıt türlerinde düşüş yaşandı. Minibüs sayısı 14 adet azalarak 6 bin 209’dan 6 bin 195’e geriledi. Özel amaçlı taşıt sayısı ise 23 azalarak 838’den 815’e düştü.
VAN’DA ARAÇ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Haziran ayında en büyük artış, otomobil ve motosiklet kategorilerinde görüldü. Özellikle yaz aylarında motosiklet kullanımının artması bu yükselişi destekledi. Otomobilde ise son bir ayda 192 adetlik artış kaydedildi. Van, taşıt sayısı bakımından bölgedeki diğer illere fark atmaya devam ediyor. Aynı dönemde Muş’ta araç sayısı 41 bin 428, Bitlis’te 28 bin 828, Hakkari’de ise 11 bin 308 olarak kaydedildi.
VAN’IN TRAFİK SORUNU SOSYAL MEDYADA DA GÜNDEM!
Son aylarda Van’daki trafik yoğunluğu, sosyal medyada da gündem olmaya başladı. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde, Beşyol Meydanı, İpekyolu Caddesi ve Maraş Caddesi gibi ana güzergâhlarda yoğunluk ciddi boyutlara ulaşıyor. Yeterli otopark alanlarının bulunmaması ise sürücüleri kaldırımlara ve yol kenarlarına park yapmaya zorluyor. Kent merkezinde araçların saatlerce ilerleyememesi, park yeri bulmanın neredeyse imkânsız hale gelmesi ve sık sık yaşanan trafik kazaları, vatandaşların tepkisine yol açtı. Sosyal medya kullanıcıları, “Van’ın trafik çilesi her gün artıyor”, “Alternatif yollar yok, araçlar ise her geçen gün artıyor” gibi paylaşımlarla yetkililere çözüm çağrısı yapıyor. Her geçen gün artan araç sayısına rağmen trafik çözüm bulunmaması eleştirilerin odağında yer alıyor.
VAN’DA ARAÇ SAYISI REKOR KIRDI: VATANDAŞLAR TEPKİLİ…
Van’ın trafik çilesine tepki gösteren isimlerden biri Vanlı gazeteci Arif Karakaş. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karakaş, “Van'ın rezil trafiği... Daha doğrusu insanı hasta eden trafiği... Ticari taksiyi arıyorsunuz. Ama taksi durakları bile "trafik ilerlemiyor o yüzden çalışmıyoruz" diyorlar... Bu trafik bu plansızlık şehirden göç sebebi... Büyük şehirler içinde göç veren bir kaç ilden biri Van...” ifadelerini kullandı.
ERBAY’DAN SERT ÇIKIŞ: KİMİN UMURUNDA!
Vanlıların yeni adresi oldu: Bedesten Çarşısı Van’a renk kattı!
Vanlı iş insanı Feridun Irak, Van’ın trafik sorunuyla ilgili, “Birine beddua etmek isterseniz Allah seni Van trafiğine düşürsün deyin” paylaşımı yaptı. Kentin içinden çıkılmaz bir hal alan trafik sorunuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Van Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, “Maalesef bu ilde konuşması gerekenlerin çoğu konuşmuyor. Birçok yetkili adeta dut yemiş bülbüle dönmüş misali, şehir merkezinde olup bitenlere karşı kör, sağır, dilsiz politikası yürütüyor… Otopark, trafik, cadde ve kaldırım işgalleri kimin uğrunda!.” dedi.
“VAN EN BÜYÜK PROBLEMİ TRAFİKTİR”
Vanlı mali müşavir İbrahim Şahin, kentin sorunlarını sıralayarak, “Van’da yaşamak çile haline geldi. Trafik, otopark, düzensiz yapılaşma, kapatılan yollar ve bir süre sonra kapatılacak havaalanı…” diye konuştu. Muhammed Salihoğlu adlı vatandaş kentin trafik sorunuyla ilgili, “Şu an Van'ın en büyük problemi trafiktir. Buna yönelik çözüm geliştirmeyip başka proje ve yatırımla uğraşmak birisi kalp krizi geçirirken onun midesine veya böbreğine müdahale etmek gibi bir şeye benziyor.” şeklinde konuştu.
TRAFİK DEĞİL, ÇİLE!
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan bir vatandaş, “Özalp’ten Van'a 40 dakikada geldim. Diş hastanesinden Milli Egemenlik Caddesi üzerinden AVM'ye 40 dakikada gidebildim. Trafik değil, çile” paylaşımını yaptı. İş insanı Fırat Kuvetli ise şu paylaşımı yaptı: “Van'da trafik artık hiç çekilmiyor abim, Van’ın her tarafı artık bu şekilde maalesef.” Sosyal medya hesabından paylaşım yapan bir vatandaş, “Van'ın şehir trafiğine çözüm üretecek bir mercii yok mu? Böyle bir eziyet olamaz! 2 saatte Maraş Caddesi’nden İkinisan’a anca geçebiliyoruz. İnsaf ya hu.” paylaşımını yaptı. Yine bir vatandaş, “Van’ın trafik sorunu artık sorun olmaktan çıkıp Van halkı için adeta işkenceye dönmüştür.” dedi.