12 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan Ticaret Odası seçimlerine çok az bir süre kaldı. Şehirlerin ekonomik anlamda lokomotifi konumunda bulunan Ticaret Odaları, Elazığ gibi atılıma hazır bir şehirde çok daha büyük önem taşıyor.


DEPREM SÜRECİNDE TİCARET ODASININ ROLÜ ORTAYA ÇIKMIŞTI
24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında şehrin sosyal ve kültürel anlamda yaşadığı zorlukların yanında iş dünyası da büyük bir yara almıştı. Ancak iş başında bulunan Asilhan Arslan ve yönetimi kurumsal ve yetkin isimlerden oluştuğundan bu süreçte iş dünyası bir nebze de olsa yaralarını sarabilmişti. Böylesine bir kriz ortamı da göstermişti ki bu tarz kurumlarda iyi bir yönetici ve ekip elzem!


ARSLAN BIRAKMAK ZORUNDA KALDI
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine az bir süre kala Asilhan Arslan’ın rahatsızlığı üzerine yarıştan çekilmesi beraberinde kamuoyunda iyi bir ekip arayışını da beraberinde getirdi.


ŞEKERDAĞ YENİDEN ADAY
Geçmiş dönemlerde Ticaret Odası’nda farklı konumlarda görev yapan Elazığlı iş insanı Ali Şekerdağ bu seçimlerde yeniden aday oldu. Ticaret Odası’ndaki görevlerinin yanı sıra Ali Şekerdağ’ın kamuoyunda akılda kalan kimliği ise İYİ Parti Belediye Başkan Adaylığı oldu. Ali Şekerdağ’ın hem İYİ Parti’den siyaset sahnesinde görülmesi, hem de son günlerde yaptığı açıklamalar ise Şekerdağ’ın seçilmesi durumunda Elazığ TSO’nun tarafsızlık çizgisini koruyamayacağı şeklinde yorumlandı.


“SORUNLARI CUMHURBAŞKANI’NA TAŞIYACAĞIM”
Son günlerdeki temasların ve ziyaretlerin ardından yaptığı bir çok açıklamada şehrin sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şekerdağ, rakibinin sürekli altını çizdiği birlik – beraberlik söylemlerinin aksine “Sorunları direkt Cumhurbaşkanına taşıyacağım” vurgusuyla açıklamalarını pekiştirmesi kamuoyunda siyasilere tepki olarak yorumlandı.


ETSO SİYASETTEN BAĞIMSIZ DÜŞÜNÜLEMEZ
Deprem, pandemi ve ekonomik kriz ortamı gösterdi ki siyaset ve ekonomi birbirinden bağımsız düşünülemiyor. Mevcut Ticaret Odası Başkanı Asilhan Arslan’ın Elazığ’ın Afet Bölgesi İlan Edilmesi çıkışı ve daha sonrasında Elazığ iş dünyasının elde ettiği (faizsiz kredi, SGK borçlarının ertelenmesi, esnaf kredilerinin ertelenmesi vb.) kazanımlar muhakkak ki siyasetten bağımsız gerçekleşmedi. Arslan ve yönetimi her şeye rağmen Elazığ TSO’nun bağımsızlığını bugüne kadar korumayı başardı. Ancak Şekerdağ’ın yaptığı açıklamalar kamuoyunda “bu durum korunabilecek mi” sorusunu akıllara getirdi.


ETSO’NUN PROJESİ OVALARIN SULANMASI MI?
Şekerdağ’ın “Sorunları Cumhurbaşkanına taşıyacağız” açıklamalarının yanında seçime çok az bir süre kala sahneye çıkması ve bugüne kadar net proje ortaya koyamamasının yanında rakibinin istihdamı önceleyen ciddi projeleri düşünüldüğünde bunlara ek olarak Şekerdağ’ın “Harput’u ihya edeceğiz, ovalardaki sulama sorunuyla ilgileneceğiz” şeklindeki açıklamaları ise Şekerdağ’ın seçilmesi durumunda Elazığ TSO’nun projesiz ve durgun bir dönem geçireceğine işaret ediyor.