Sönmez videoda yaptığı konuşmalarda şunları söyledi:

Değerli dostlarım. Bu videoyu sizleri bilgilendirmek, beni çok iyi tanıdık tanımalarına rağmen kuyruk acısından dolayı temelsiz iddiaları gerçekmiş gibi dinlendirenlere cevap olması için hazırladım. İlk, orta ve lise tahsilimi Elazığ'da yaptım. 3 yıl Manisaspor Akademisi'nde okudum. Terörün tırmanması üzerine Manisa'dan ayrılarak, Elazığ Fırat Üniversitesi Tarih bölümüne girdim.1980 darbesinden sonra tutuklandım. 10.5  yıl hapis yattım. Daha sonra 1992 yılında tahliye oldum. Ülkücü hareketin hemen hemen her kolunda görev yaptım. Ülkü Ocağı Başkanlığı yaptım. Davam için, inançlarım için 10.5 yıl hapis yattım. Tahliye olduktan sonra, Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdim. Yüksek lisansımı ve doktoramı derece ile tamamladım.

HAYATIM BOYUNCA SADECE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ ÇİZGİSİSİNDE OLDUM

Yayınlanmış 4 tane kitabım, yüzlerce makalem var. Yurt içinde ve yurt dışında sayısız konferans verdim. MHP Genel Başkanlığı Adaylığı sırasında Sayın Meral Akşener'e destek veren ekibin içerisinde bulundum. Bu destekten dolayı, MHP Genel Merkezi’nin kumpası ile 3 ay hapis yatmak zorunda kaldım. Daha sonra hakkımdaki tüm iddialardan takipsizlik alarak aklandım. Hayatım boyunca sadece Türk milliyetçiliği çizgisinde oldum ve bu çizgide yürümeye gayret gösterdim. Herhangi bir tarikat, cemaat veya grupla herhangi bir bağlantım olmadı. Sözümü hep köşeli olarak söyledim. Lafını dolaştıranlardan, yuvarlak konuşanlardan, herkese öpücük dağıtanlardan biri olmadım. Düşündüğümü hiçbir korkuya feda etmeden ifade ettim. 

SÖZDE MİLLİYETÇİLERİN ASILSIZ İDDİALARINA CEVAP VERECEK YÜREĞE DE, DONANIMA DA SAHİBİM

Son günlerde, bugüne kadar sahada olmayan, bedel ödemeyen bir takım sözde milliyetçiler tarafından hedef alınmaya başladım. Bu iddialara cevap verecek yüreğe de, donanıma da sahibim. Geçmişte bir gazeteci olarak yaptığım bir seyahatin yaşadığım, gördüğüm konularla ilgili izlenimlerimi anlattım. Benim söylediklerimin belki 100 katını bugün Türkiye'yi yönetenler de söylediler Geçmişim, milli duruşumun delilidir. Geçmişimden başka hiçbir farklı sonuç çıkartılamaz. Şahsıma yönelik bu tür ucuz yöntemlere başvuranlar, tamamen kuyruk acılarını hafifletmek maksadıyla bu yollara başvurmaktadırlar. Birkaç beğeni ve yancılık uğruna gerçekleri çarpıtmaktan geri durmamaktadırlar. Her platformda bunlara cevap vermekten geri durmayacağım. 

SUSMADIM, SUSAN BİR MİLLETVEKİLİ OLMAYACAĞIM

Yüreği yetenle her zeminde konuşmaya tartışmaya hazırım Hülasa bugün 30 yıldır yaşadığım sevgili Elazığ'a hizmet etmek maksadıyla milletvekili adayı oldum. Elazığ'ın sorunlarını, problemlerini, vatandaşımızın şikayetini ve ihtiyaçlarını biliyorum. Susan bir milletvekili olmayacağım. Elazığ'ın her probleminde en önde koşan, halkımızın, Vatandaşlarımızın problemlerini çözmek için gayret sarf eden bir milletvekili olacağım. 14 Mayıs'ta değerli hemşehrilerimin desteğini bekler, bu vesileyle Selam ve saygılarımı sunarım.