Sarıkamış, öğretmenlik mesleğinin önemini, eğitim sisteminin prensiplerini, zor ve kolay yönlerini Gündem23 okurları için anlattı.

İşte Sarıkamış’ın sorularımıza verdiği, keyifle okuyacağınız o yanıtlar:

Kaç yıldır öğretmenlik görevini icra ediyorsunuz ve neden bu mesleği seçtiniz?

20 Yıldır öğretmenlik mesleğini icra etmekteyim. Mesleği seçmemin birçok sebebi var ama ilk olarak bu mesleğe inanmam, seçmemin en önemli sebeplerinden biri. Öğretmenlik mesleği her şeyden önce oldukça saygın bir meslek. Ayrıca öğretmenlik mesleği bir tutkudur. Gelecek neslimize bilgiler aktarmak, öğretmek bir yana dursun öğrencileri her anlamda eğitmek, hayatlarına dokunmak bu mesleği daha çok değerli yapıyor. Bilgiye, öğrenmeye, gelişmeye, hayatını oluştururken yardıma ihtiyaç duyan çocuklarımıza yön gösterebilmek bu mesleği seçmemde etkisi olan şeylerden.

Bu meslekte en çok dikkat edilmesi gereken ve sizi zorlayan şeyler nelerdir?

Az önce de söylediğim gibi  gelecek nesilleri öğretmenler inşa ediyor. Bu da oldukça dikkat, emek ve hassasiyet isteyen bitmeyen bir süreç demek. Öğretmen olarak yaptığımız her hareket, söylediğimiz her söz çocuklar için bir örnek oluyor. Bu da öğretmenin her zaman her konuda özenli davranmasını gerektiriyor. Öğretmen öğrenciye nasıl yaklaşacağını bilmeli, öğrencinin ihtiyaçlarını anlayabilmeli. Kendisine de dikkat etmeli. Duruşumuzdan konuşmamıza hatta çoğu zaman özel hayatlarımıza bile bir öğretmen olduğumuz için daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Hayatı örnek olarak yaşamamız gerekiyor. Yorulsak da zor zamanlar da geçirsek evlatlarımız için sınıfa girdiğimizde dertlerimizi geride bırakabilmeliyiz. Bu da tabii ki bazı zamanlar zor olabilmekte.

Pandemi döneminde başlayan uzaktan ve hibrit eğitim sürecinde öğretmenler ne gibi zorluklarla karşılaştı?

Pandemi dönemi eğitim sistemimize tabii ki birçok konuda olumsuz etkiledi. O dönem yaşanılan bilgisayar başında eğitim vermek öğrenciler için zor olduğu kadar öğretmenler içinde zor ve yeni bir durumdu. Öğretmen sadece ders anlatmanın yanında öğrenciyi dersi dinlemeye derse katılmaya daha fazla ikna etmek ve onları kontrol etmek durumunda kaldı. Öğrencilerin evdeki rahatlığı bırakıp derse katılmalarını sağlamak adına onlarla daha fazla görüşmemiz konuşmamız gerekti. Şu an bile sınıfımızda kensi konumuzu anlatmanın yanında pandemi dönemindeki eksikliklerini de göz önüne alıp bunları da öğretmemiz gerekiyor. Etkileri aslında hala devam ediyor.

Günümüz eğitim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüzde eğitim fazla öğrenci ve az istihdam alanı olması sebebiyle sınav ve yarış odaklı. Bir öğrenci ne kadar iyi olursa olsun sadece sınav esnasında yapabildikleri kadarıyla değerlendiriliyor ve o yönde ilerliyor. Bu durumun birçok dezavantajı var tabii ki. Ancak tablo tamamen olumsuz da değil. Çünkü eskiye nazaran çağdaş eğitim sisteminde artık öğrencinin sadece dersleriyle değil tüm yönleriyle ilgileniyor. Eğitimin odak noktası öğrencinin bütün olarak geliştirilmesi. Öğrenciyi daha iyi anlamak onları merkezimize almak öğrencileri hayatlarında her alanda desteklemek ve gelişmelerini sağlamak için daha fazla imkan sağlıyor.

Öğretmenlik mesleğini tercih emek isteyen öğrencilere neler söylemek istersiniz?

Öğretmenlik bir gönül meselesidir. Öğrencileri sevmeyen, bu mesleğe ve gücüne inanmayan biri için oldukça zor bir meslek. Ancak bu mesleğe inanan, seven öğretmen adaylarım için mesleğin doyumunu çok fazla yaşayacaklarını söyleyebilirim. Her öğrenci ayrı bir dünya ve bu dünyalar tahmin edilemeyecek güzelliklerle dolu. Hayatlarına dokunmak, onlara faydalı olduğunu hissetmek de insanı oldukça olumlu etkiliyor.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak öğretmenler günü kapsamında tüm şehit öğretmenleri rahmetle ve saygıyla anarken hayatta olan geleceğimizi yetiştiren öğretmenlerimizin bu özel ve güzel günlerini kutlar öğretmenlerin sadece bir gün değil her gün aynı ilgiyi ve değeri görmesini belirtirken tüm eğitim camiasına saygılarımı sunuyorum