Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kendisine has kültürel bir mirası olan, birçok önemli bilim insanı, siyasetçi ve sanatçı yetiştirmiş olmasıyla Türkiye’deki en eşsiz şehirlerden biri olarak öne çıkan Elazığ, kaybettiği kültürel değerleriyle üzerindeki ipek kaftanı çıkarmış, yıllarca bölgede hem sanatsal, hem kültürel hem de ticari ve birçok alandaki liderlik vasfını da yitirmeye başlamıştı. 


ŞEHRİN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ KÜLTÜREL ÇÖKÜŞ
Konumu itibariyle birçok ilden göç alan Elazığ, son yıllarda özellikle kültürel mirasa sahip çıkılmaması ve göçlerin de etkisiyle kendi kültürünü kaybetmeye başlamıştı. Son yıllarda Elazığ’ın en büyük sorunlarının başında ise işte bu sorun sayılmaktaydı ancak çözüm adına somut adımlar bir türlü atılmıyordu.


İLK ADIM HARPUT
Elazığ kültürünün yeniden canlanması ve bunların özellikle okul çağındaki çocuklara ve gençlere somut bir şekilde anlatılabilmesi için Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları “Müzeler Şehri Elazığ” projesini hayata geçirdi. Elazığ’ın kültürel hazine sandığı, tarihi mahalle Harput’ta hayata geçirilen projeler neticesinde Musiki Müzesi, Hoca Hasan Hamam Müzesi, Basın Müzesi gibi önemli eserler Elazığ’a kazandırılmış oldu. Restorasyon sonucunda hayata geçirilen bu müzelerin her biri uzun incelemeler, araştırmalar ve büyük bir çaba sonucunda hayata geçirilerek Türkiye’ye örnek olacak eşi benzeri bulunmayan adeta zaman tüneli taşıyan müzeler ziyaretçilerde adeta resetleme fonksiyonu görerek şehrin kültürünün yeniden canlanmasını sağlıyor. 


MODERN ŞEHİR GÖRÜNÜMÜ
Şahin Şerifoğulları öncülüğünde Elazığ, altyapı niyeti olan 13 şehir ile başladığı bu serüvende bunu başarabilen tek şehir olma özelliği ile de insan hayatına verilen değeri gözler önüne seriyor. Siyasi kariyer yakma pahasına omuzlanan bu yükle ve altyapısı tamamlanmayan bir şehir yaşanılabilir bir şehir değildir anlayışıyla şehrin tamamının altyapısı yenileniyor. Bununla birlikte modern ve geniş yollar, bisiklet ve yürüyüş yolları, Tarihi Hüseynik Yolu gibi kültürel bir mirasın canlandırılması ve şehre kazandırılması da yine örnek ve eşsiz projeler arasında gösteriliyor. Tüm bunların yanında 2 koca meydan ve hemen altında yer alan 2 dev kapalı otopark, yolcu dostu, akıllı otobüs durakları, yeni şehirlerarası terminaller, spor tesisleri, Kent-Köy gibi yaşam alanları ile Elazığ çok kısa bir sürede modern bir şehir görünümüne kavuşturularak ipek kaftanını omuzlarına yeniden atmış durumda.


KADIM ELAZIĞ KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRACAK ETKİNLİKLER
Alt ve üstyapıda hayata geçirilen projelerin yanında Elazığ Belediyesi tarafından hayata geçirilen etkinlikler de kadim Elazığ kültürünün yeniden canlandırılmasını sağlıyor. Spordan sanata her alanda hayata geçirilen birçok etkinlik bugüne kadar yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlamış durumda. Özellikle uluslararası nitelik sağlayan satranç turnuvası ve e spor turnuvası Elazığ’ın hem geçmişteki liderliğini hem de geleceğe dönük liderlik iddiasını bir kez daha kanıtlamış durumda.


KİTAP FUARINA AYRI BİR PARANTEZ
Başkan Şahin Şerifoğulları tarafından Elazığ’a kazandırılan Fuar ve Kongre Merkezi bugüne kadar bünyesinde düzenlenen etkinliklerle ne kadar önemli bir proje olduğunu gözler önüne serdi. Geçtiğimiz yıl ilk defa Fuar ve Kongre merkezinde düzenlenen Kitap Fuarı bu yıl ki başarının adeta sinyalin vermişti. Öyle ki hem yayınevi sahipleri hem de kitapseverlerin ilgisi dilden dile yayılmıştı. Bu yıl düzenlenen kitap fuarı, yayınevlerinin çeşitliliği, yazar ve şairlerin yoğun katılımı ve hem Elazığlıların hem de bölge illerinin rekor ilgisi ile gerçekleşti. Ülkemizin önemli yazar ve şairlerinin okuyucularıyla buluştu etkinlikler ve söyleşiler de tam not aldı.
Başkan Şerifoğulları’nın öncülüğünde hayata geçiren proje ve etkinlikler Elazığlılar tarafından “şehrin yeniden doğuşu” olarak nitelendiriliyor.