CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ şehir merkezinde faaliyet gösteren çimento fabrikasının neden olduğu sağlık ve çevre sorunları nedeniyle yerinin gözden geçirilmesi, şehir dışında çevre ve halk sağlığı açısından tehdit içermeyen bir bölgeye taşınması gerektiğini dile getirdi. 

Şehir Merkezinde Çimento Fabrikası, Sağlık Tehdididir

Elazığ’ın kentleşme pratiği çimento fabrikasının yerini sorgulamamıza yol açmıştır. Şu an kentin ortasında hava kirliliğine yol açan, toz, partikül madde ve zararlı gazlar salan, halk sağlığını tehdit eden bir tesis bulunuyor. Tesisin etki alanındaki bağ ve tarlalar, tesisin sebep olduğu kirlilikten etkileniyor. Bu tarz tesislerin yakın çevrelerinde insan yerleşiminin, su kaynaklarının, doğal alanların olmamasına dikkat edilmeli, mutlak olarak kaçınılmalıdır. Göz göre göre Elazığlı hemşerilerime kirli hava solutuyorlar. Acil olarak, çimento fabrikasının şehir dışına taşınmalıdır.

Elazığ İçin Bu Konuda Ortaklaşabiliriz

Elazığ’daki vatandaşlar ile sivil toplum kuruluşlarının yıllardır yaptığı çağrıya kulak verilmesi gerektiğini dillendiren EROL, “Çevreyi, halk sağlığını ilgilendiren konularda birlikte karar almamız gerekiyor. Yurttaşların iradelerine, düşüncelerine önem verilmelidir. Şehir merkezinde böyle bir tesisinin bulunması, yurttaşlarımız kadar devletimize de mali yük oluşturuyor. Yaşanan halk sağlığı sorunları, devletin üzerinde mali yüktür. Fabrikanın şehir dışına taşınmasıyla birlikte şehir merkezinde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinin artacağı gibi, devletimizin cebinden sağlık hizmetlerini geliştirmek için çıkan para da azalacaktır. Tüm yetkililere sesleniyorum. Elazığ için, devletimiz için bu konuda ortaklaşabiliriz” dedi.

Şehrin Dışında Çevre Dostu Teknolojiyle Devam

EROL, “Çimento fabrikasının şehir dışına taşınmasıyla birlikte çevre açısından da önemli bir adım atılmış olacaktır. Taşınma sonucunda çevre dostu teknolojilere dayanan modern bir tesis oluşturularak, daha etkili filtreleme sistemleri kullanılarak hava kalitesi korunabilir. Ayrıca, su kaynakları ve doğal yaşam alanları da taşınma ile birlikte daha iyi şekilde korunabilir. Yeni bir yerleşim yeri seçilerek, çevresel etkilerin minimum düzeye indirileceği modern bir tesisin inşa edilmesi, bölgenin doğal zenginliklerinin korunmasına katkı sağlayacaktır” dedi.