Tarih: 20.05.2025 11:51
İstanbul trafiği 2024'te 105 saat kayıp zaman yaratırken, 97 bin kaza kayıtlara geçti
İSTANBUL-BHA
İstanbul'un trafik sorunu, 2024 yılında kayıtlara geçen 97 bin 354 kaza ve buna bağlı olarak şehirlilerin yaşadığı 105 saatlik yıllık kayıp zamanla bir kez daha gündeme geldi. Yapay zeka destekli araştırmalar, şehri her geçen gün daha da yoğunlaştıran trafik sıkışıklığını ve bunun bireyler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. İstanbul'da trafik sıkışıklığı yüzde 41 olarak ölçülürken, bu oranla şehir Avrupa'da birinci, dünya genelinde ise 35'inci sırada yer alıyor.
Yapay zeka ile kaza süresi tahminleri
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Korkmaz tarafından yapılan ve yapay zeka kullanılarak geliştirilen doktora tezi, trafik kazalarının ne kadar sürede yoğunlaşacağını tahmin etmeye yönelik önemli veriler sağladı. Korkmaz, 2024'te İstanbul'da meydana gelen kazaların, trafiğe olan etkisini ortaya koydu. Korkmaz'ın araştırması, kazaların en fazla işe gidiş-dönüş saatlerinde yaşandığını ve bunların ana arterlerde sıkışıklığa yol açtığını belirtti.
Trafik kazalarının çoğu iyi bilmeyen saatlerde gerçekleşiyor
İstanbul'da en çok kazanın 2018 ve 2021 yıllarında meydana geldiğini belirten Korkmaz, kazaların büyük kısmının sabah 05:00-08:30 ve akşam 18:00-21:00 saatleri arasında olduğunu aktardı. Bu saatlerde trafiğin en yoğun olduğu güzergahlar ise D-100, TEM Otoyolu ve sahil yolları olarak tespit edildi. Dr. Korkmaz, "Bu saatlerde trafik çok sıkışık hale geliyor. Hız düşük olsa da, sürücülerin dikkati dağılabiliyor ve kazalar meydana geliyor. Yorgunluk, stres ve dikkatsizlik, bu kazaların önemli nedenleri" dedi.
Bir dakikalık trafik gecikmesi bile olumsuz etkiliyor
Korkmaz, trafik sıkışıklığının sadece birkaç dakika bile olsa büyük psikolojik etkiler yaratabildiğini belirtti. "Bir dakikalık bir gecikme bile sürücüleri olumsuz etkiliyor. Özellikle motosiklet gibi küçük araçların karıştığı kazalar, 20-30 dakika sıkışıklığa yol açabiliyor. Ancak büyük araçların ve kamyonetlerin karıştığı kazalar 1-1.5 saat sürebiliyor" dedi.
Trafiği azaltmak için İstanbul'a girişler sınırlandırılmalı
Dr. Korkmaz, İstanbul'daki trafik sorununa köklü bir çözüm bulmak için, "İstanbul'a girişler engellenmeli ve nüfus azaltılmalı" dedi. Trafik sorununa yönelik çözüm önerileri arasında, şehirdeki yoğunluğu azaltmak için ulaşım imkanlarının daha verimli şekilde dağıtılması gerektiğini ifade etti. "Bugün yapılacak 10 şeritli bir yol kısa süreli bir rahatlama sağlayabilir ama yıllar içinde o yol da tekrar tıkanacaktır" dedi.
Toplu taşıma İle trafik azaltılabilir
Toplu taşımanın önemini vurgulayan Korkmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gelecekte Kadıköy ve Eminönü'ne özel araçla girişleri ücretli hale getirmeyi planladığını belirtti. Korkmaz, "Eminönü'ne girişin ücretli yapılması, trafiği bir nebze olsun azaltabilir. Ancak bunu başarmak için, toplu taşıma sistemlerinin güçlü ve cazip hale getirilmesi gerekiyor" dedi.
Otopark sorunu ve yapılaşma
İstanbul'daki otopark sorunu da Korkmaz'ın dikkat çektiği bir başka önemli konu oldu. "Çift taraflı park edilen araçlar, caddelerde ve dar sokaklarda büyük sıkıntılara yol açıyor. İstanbul'un kuzeye doğru genişlemesi öngörülse de, caddeye park edilen araçlar gelecekte daha büyük bir yapılaşma gerektirebilir" diye konuştu.
Dr. Korkmaz, İstanbul'un trafik sorununu çözebilmek için sadece fiziksel altyapı değil, aynı zamanda sosyal düzenlemeler ve akıllı ulaşım sistemlerinin de hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, şehirdeki bu karmaşık sorunun çözümü için zamanında ve etkili adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —