Elazığ’ın en önemli stratejik lokasyonlarından biri üzerine kurulan, Elazığ Havalimanı gibi önemli bir merkezi bünyesinde bulunduran şirin beldemiz Akçakiraz, son yıllarda adeta sınırlarını aştı. Başkan Sabahattin Kaya öncülüğünde beldeye kazandırılan hizmetlerle belde hak ettiği noktaya doğru adım adım ilerlerken belediyenin maliyeye hiçbir borcu bulunmaması ise sadece ilimizde değil Türkiye’de parmakla gösteriliyor.
BAŞKAN KAYA ANKARA İLE ELAZIĞ ARASINDA MEKİK DOKUDU
Belediyeciliğin bir belde de olsa sınırları aşarak tüm ülkeye örnek olabileceğini yaptıklarıyla ispatlayan Başkan Sabahattin Kaya, 4 yılı aşan hizmet süreci boyunca Ankara’da hem bakanlık hem de bürokrasi düzeyinde ikili ilişkilerini de kullanarak büyük bir gayret ortaya koydu. Belde için aşındırmadık kapı bırakmayan Kaya’nın bu özverisi sayesinde Akçakiraz Beldesi sınırlarını aşarak birçok büyük projeye çeşitli hibe ve proje destekleriyle kavuşmuş oldu.


İŞÇİ DOSTU BELEDİYE
Başkan Kaya, bu mekik siyasetinin yanında belediye personelini de birçok zorlu sürece ve ekonomik sıkıntılara rağmen hiçbir zaman enflasyon karşısında ezdirmeyerek gönüllere girmeyi başardı. Son olarak geçtiğimiz günlerde çalışanlarına yüzde 120 zam yapan Akçakiraz Belediyesi, bu konuda Türkiye rekorları arasına girmeyi başardı. 


“İMARDAN KANALİZASYONA, ALTYAPIDAN ÜSTYAPIYA BİRÇOK SORUN ÇÖZÜLDÜ”
Başkan Kaya öncülüğünde hayata geçirilen projelerle ulaşım sorunu, beldede oluşan çöp dağları, imar problemi, doğalgaz, su ve kanalizasyon sorunları ile enerji, telekom ve fiber hatları gibi sorunlar tarihe karıştı. Bu sayede Türkiye’nin birçok ilçesinde bile bulunmayan hizmetlerle Akçakiraz Belediyesi tanışmış oldu.
İşte Başkan Kaya’nın son yıllarda hayata geçirdiği o projelerle ilgili Gündem 23’e yaptığı özel açıklamadan öne çıkan başlıklar:
“BELDENİN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI”
“Bütçemiz el verdiği müddetçe hizmet ve proje üretmeye çalışıyoruz. Bunun yanında bizim 48 yıllık bir tarihimiz var. Bu kadar önemli bir beldenin tanıtımını da yapmamız gerekiyordu. Yaptığımız çalışmalar ile TV programları, haberler, şenlikler ve festivaller ile damgamızı vurduk. Akçakiraz’ı biraz daha ileriye taşımaya çalıştık. Bunların beldemizin tanıtımında ve bilinirliğinin artmasında çok ciddi katkıları oldu.”


“İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜ”
“Geldiğimiz nokta da Akçakiraz’ın en önemli sorunu su sorunuydu, hamdolsun her yerde içilebilir temiz suyumuz var. Artık vatandaşlarımızın böyle bir sorunu kalmadı. Şu anda musluklarımızdan tertemiz ve sağlıklı bir su akışı sağlanıyor.”


AKÇAKİRAZ SINIRINI AŞTI, BİRÇOK İLDE BULUNMAYAN HİZMETLERLE TANIŞTI
“Akçakiraz’ın 10 mahallesinde ulaşım sorunu vardı, ulaşım sorununu da bitirdik. Akçakiraz’da biriken çöp dağlarımız vardı. Bu sorunu da çözdük. Ve ardından Akçakiraz’da imar planı yoktu. İlk önce imar uygulaması yaptık. Dar ve çıkmaz sokaklarımızı belirledik. 33 tane şuyulandırma işlemi yaptık. Akçakiraz’ın doğalgaz ile tanışmasını sağladık. Su ve kanalizasyon hatlarının çekilmesi için ilk önce imar yollarımızın açılması lazım. Resmileşmesi lazım. Enerji, Telekom ve fiber hatlarının çekilmesi için imar uygulamasının yapılması lazım.”


ALTYAPI SORUNU ÇÖZÜLDÜ
“Altyapı riskli ve maliyetli hizmetlerden oluşuyor. Öncelikle 3-5 milyon lira bütçe ayırdık. Çalışmalarımızı yaptık ve bitirdik. Bu kolay bir başarı değil. Bir belde belediyesinin bunları yapması kolay bir şey değil. Tarım alanlarına zarar vermeden imar uygulamasını yapmak kolay değil. Ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”


BİRÇOK BELEDİYENİN YAPAMADIĞI İŞLER YAPILDI
“Göreve geldiğimizde beldemizde gelir artırıcı proje üretmeliyiz dedik. Gelir artırıcı projeler nedir? Güneş enerji santrali, yenilenebilir enerji, birçok belediye bunu yapamadı ama biz yaptık. 9 tane kuyumuzdan 2 terfi ile depoya su pompalıyoruz. Oradan da terfi hatları ile evlerin musluklarından çeşmelerinden su akıtıyoruz. Çok basit ve kolay bir işi değil. Yansıyan enerji giderlerimizi GES ile karşılıyoruz. Ayrıca ciddi anlamda kâra geçmişiz. Şimdi elektronik denetleme sistemi dedim. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katkıları ile biz bunu kurduk. Normalde çok basit bir şey değildi. Bu sistemi de hayata geçirerek Akçakiraz’ı ciddi anlamda markalaşan ve yıldızlaşan bir yer haline getirdik.”


ÇÖP TERFİ İSTASYONU PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
“Bakanımız Murat Kurum Elazığ’a geldiğinde bir toplantı yapmıştı. Çeşitli talepler oldu ama ben ayağa kalktım ve dedim ki çevreye ciddi anlamda bir duyarsızlık var. 40-50 yıldır vahşi depolama ile doğamızı katlediyoruz. Lütfen bir çöp terfi istasyonu dedim. “Bakanımız sizi tebrik ederim. Hamdolsun Özel İdare ihalesini yaptı, bakanlık kaynak gönderdi. Şimdi biz çöplerimizi transfer istasyonuna gönderiyoruz. Bu çok büyük bir katkı.”


“GENÇLİK MERKEZİ İNŞASI TAMAMLANDI”
“Özellikle bir kültür evi ihtiyacımız vardı. Bakanlıktan aldığımız destekler ile biz yaptık. Her şeyi hibe. Şimdi diğer belediye başkanları kusura bakmasın, herkes hazine arazileri üzerine semt sahaları ya da gençlik merkezleri yaparlar. Belediyenin mülkiyetine yapmazlar. Belediyenin mülkiyetini satarlar nakit paraya dönüştürürler. Biz gençlik merkezini dedik ki, daha kullanılır bir yere yapalım. 1 buçuk milyon lira vererek aldık. Bakanlığımız parayı gönderdi ve gençlik merkezi inşa ettik.”


MALİYEYE BORCU OLMAYAN TEK BELEDİYE
“Elazığ’da ya da Türkiye’de maliyeye borcu olmayan tek belediyeyiz. Ve Maliye’den de alacaklıyız. Bu bile başlı başına bir iş. Bir yandan belediyemizi akılcı, sağlıklı ve şeffaf bir bütçe ile yönetirken bir yandan da çok şükür Ankara’da aşındırmadık kapı bırakmayarak gerek projelerle gerekse de hibelerle sınırlarımızı aşan projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.”


BAŞKAN KAYA’DAN AÇILIŞA DAVET
Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, makine parkına kazandırılan 22 yeni aracın açılış programına belde sakinlerini davet etti. 
Görevde bulunduğu 10 yıllık hizmet döneminde birçok projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Kaya, piyasaya borcu olmayan bir belediye devredeceklerini sözlerine ekledi. Hizmete alınan araçların açılışının 10 Mart Pazar günü saat 12.30’da belediye garajında gerçekleşeceğini belirten Başkan Kaya, açılışa tüm halkımızın davetli olduğunu kaydetti.