YEREL
Giriş Tarihi : 31-01-2023 12:50

FÜ Hastanesinde 'Suçlu Kim?' programı düzenlendi

Elazığ'da düzenlenen 'Suçlu Kim' temalı etkinlikte, madde bağımlılığına dikkat çekildi.

FÜ Hastanesinde 'Suçlu Kim?' programı düzenlendi

Madde bağımlılığına yönelik farkındalığı arttırmak amacı ile Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonunda “Bağımlılıkla Mücadele ve Madde Kullanım Bozukluğunda Acil Yaklaşım” başlıklı madde bağımlılığına yönelik “Suçlu Kim” temalı bir etkinlik düzenlendi.

Gerçekleştirilen etkinliğe, Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ve Acil Tıp Anabilim Dalından öğretim üyeleri ile psikologdan oluşan konuşmacılar da katkıda bulundular.

KIRMIZIGÜL, BAĞIMLILIĞIN NEDENİ OLARAK TEK BİR ETKENDEN SÖZ ETMEK GÜÇTÜR…

Psikolog Rihan KIRMIZIGÜL, maddeyi ‘kötüye kullanım ve bağımlılığa yol açabilecek, değişik yollardan alınabilen, duygu-durum, algılama, biliş ve diğer beyin işlevlerinde değişiklik yaratan her türlü kimyasal’ olarak tanımladı.

KIRMIZIGÜL bağımlılık,herhangi bir maddenin tedavi amaçlı olmaksızın fizyolojik bir ihtiyaca cevap vermeden giderek artan miktarlarda kullanılmasıdır  dedi.

KIRMIZIGÜL sözlerine ‘bağımlılığa neden olan faktörler incelendiğinde bağımlılığın nedeni olarak tek bir etkenden söz etmek güçtür. Birçok etken söz konusudur. Kişi ilk olarak merak ve korku duygusu ile kullanımı denemek isteyebilir. Merakla birlikte bir kereden bir şey olmaz düşüncesi ile kullanım gerçekleşir diyerek açıklamalarına devam etti.

Dr. GÜROK, MADDE KULLANIMI VE BAĞIMLILIK KAVRAMLARININ GEÇMİŞİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR

Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürkan GÜROK; ‘Madde kullanımı ve bağımlılık kavramlarının geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Uyuşturucu maddelerin keyif verici ve ağrı kesici etkisi nedeniyle kullanılmış oldukları bilinmektedir. Madde bağımlılığı denilince aklımıza gelen maddeler çok çeşitlidir’ dedi.

Doç. Dr. Mehmet Gürkan GÜROK, bu durum ilgili kişilerin yaşamlarını, tanı ve tedavilerini kendilerine özgü bir hale getirmektedir. Bu nedenle çözüm arayışlarımıza ilgili kişiye özgü olmalıdır. Kokain gibi bazı maddeleri bir kere bile kullanmak bağımlılık gelişimine neden olabilir’ diyerek sözlerine devam etti.

Dr. ATEŞÇELİK, BAĞIMLILIK BİR BAŞKA İRADENİN ETKİSİ ALTINA GİRME DURUMU OLARAK TANIMLANIR 

Madde bağımlılığına yönelik ‘Suçlu Kim’ temalı etkinlikte konuşan, Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin ATEŞÇELİK; ‘Bağımlılık bir nesneye, kişiye, ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek veya bir başka iradenin etkisi altına girme durumu olarak tanımlanır’ dedi.

Doç. Dr. Metin ATEŞÇELİK, bağımlılık yapan maddelerin Amfetaminler, Kafein, Kannabinoidler(esrar), Sentetik kannabinoidler(bonzai), Kokain, Halüsinojonler, Opiyatlar, Nikotin, Sedatifler, hipnotikler Fensiklidin gibi maddeler olduğunu söyledi.

AdminAdmin