Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda Mesleki Yeterlilik ve Bilgilendirme Toplantısı ve Belge Töreni yapılarak, eğitim alan 15 katılımcıya sertifikaları verildi.

 

Gerçekleştirilen törene Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Elazığ Milletvekilleri, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcılar Birliği Başkanı Yaşar Arslan, ETSO Başkanı İdris Alan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan katıldı.

 

ALAN: “MESLEKİ YETERLİLİK KURUMUNUN ÇALIŞMALARI TÜRKİYE’NİN GELECEKTEKİ EKONOMİK BAŞARISININ ANAHTARIDIR”

 

ETSO Başkanı İdris Alan; Nitelikli iş gücünün gerekliliğine vurgu yaparak mesleki eğitim kurumunun oldukça önemli olduğunu ifade etti. Alan, “Mesleki Eğitim ve Yeterlilik modern ekonomilerin temel taşlarından biridir. Ülkemizin değişen ihtiyaçlarına ve rekabetçi piyasasına ayak uydurabilmek için nitelikli iş gücüne olan gereklilik artmaktadır. Bu bağlamda mesleki yeterlilik kurumunun çalışmaları ve vizyonu Türkiye’nin gelecekteki ekonomik başarısının anahtarıdır. İlimizin yetiştirmiş olduğu kıymetli değerlerden sayın Prof. Dr. Necmi İlhan’ın başında olduğu Mesleki Yeterlilik Kurumu, mesleki eğitim ve nitelikli iş gücü yetiştirme konusunda çığır açan bir rol oynamaktadır. Kurumun eğitim programları ve sertifikasyon sistemleri iş verenlerin ihtiyaçlarına uygun yetişmiş iş gücü sağlamakla birlikte bireylerin mesleklerini daha etkin bir şekilde icra etmelerine olanak sağlamada büyük bir potansiyele sahiptir” ifadelerini kullandı.

 

ARSLAN: “BİZİM ANA HEDEFİMİZ İNSAN KAYNAĞININ YARATILMASI”

 

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcılar Birliği Başkanı Yaşar Arslan; Amaçlarının iş gücü kalitesinin arttırılmasını sağlamak olduğunu söyleyerek, istihdam garantili insan kaynakları mesleki eğitim projelerine destek verdiklerini ifade etti. Arslan, “Bizim ana hedefimiz insan kaynağının yaratılması, geliştirilmesi ve iş gücü kalitesinin artırılması yönünde. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen İnsan Kaynakları Mesleki Eğitim Projesi için yoğun destek sağladık. Doğalgaz kullanan şehirlerimizde teknik ve mesleki liseler ile sivil meslek örgütleriyle istihdam garantili Avrupa Birliği, İŞKUR, SODES projelerinde temel aktör ve yönlendirici olarak da çalıştık” dedi.

 

ARSLAN: “YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ÜRETTİĞİMİZ ENERJİYLE AYRIŞTIRTILDIĞIMIZ HİDROJENİ KARIŞTIRDIK”

 

Arslan; Avrupa Birliği tarafından hedeflenen, Türkiye’nin de tarafı olduğu sıfır karbon emisyonu vizyonu doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Arslan, “Avrupa Birliği’ne paralel olarak 2050 yılından sıfır karbon vizyonu temel ilkesi halinde bizler bu ülkenin gereği olarak yenilenebilir kaynaklardan ürettiğimiz enerjiyle ayrıştırtıldığımız hidrojeni yüzde 20 oranında hacimsel olarak doğalgaza karıştırarak evsal cihazlarda kullanmayı testlerini yaptık. Türkiye’nin ilk temiz enerji laboratuvarı 2 Nisan 2021 tarihinde Avrupa Birliği’yle eş zamanlı olarak Enerji Bakanımız Sayın Fatih Dönmez tarafından açılarak hizmete sunuldu” dedi.

 

İLHAN: “ULUSLARARASI NİTELİKTE EĞİTİM VERİYORUZ”

 

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan; Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun uluslararası nitelikte eğitimler verdiğini söyleyerek Elazığ genelinde mesleki yeterlilik belgesi alan sektörlere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. İlhan, “Mesleki Yeterlilik Kurumumuz eğitim istihdam ilişkisini güçlendirerek Türkiye’deki insan kaynakları yönetimini çalışma hayatına yeni bir bakış açısı getiren mesleki yeterlilik kavramı çerçevesinde de teknik eğitim ve mesleki eğitimin kapasitesinin kalitesinin artırılması ve iş gücünün dönüştürülmesinde önemli bir vazife işlenmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti’nden belge alan bir kişi tüm Avrupa’da geçerli ve şuan 6 dilde geçerli Türkçe, İngilizce, Rusça, Almanca, Çince ve Arapça yeterlilik belgesine sahip olabilmekte ve bunu internetten de indirebilmektedir. Kanal yirmi üç, Elazığ ve çevre illerimizde ise 12 adet yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşumuz mevcuttur. Bugüne kadar Elazığ’da inşaat, enerji ve ticaret sektörlerine toplam 18 bin 567 kişi mesleki yeterlilik belgesi almıştır. Enerji sektörü en çok belgelendirme gerçekleştirilen üçüncü sektör olmuştur ilimiz özelinde” şeklinde konuştu.

 

DÖNMEZ: “MESLEKİ YETERLİLİK, VATANDAŞIN MEMNUNİYETİNİ ARTIRIYOR”

 

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun niteliklerine dair bilgilendirmelerde bulundu. Dönmez, “Ara eleman dediğimiz bugün sanayinin sektörün süratle aradığı iş gücünü eğitilmesi ve bunun belgelendirilmesi gerekiyor. MYK, standart, regüler öğretim kurumlarının dışında kalan ama sektörün ihtiyaç duyduğu bu iş gücünü insan gücünü eğitmek ve ölçme değerlendirmek suretiyle belgelendirme üzerine kurulmuş bir şey. Bugün artık doğalgaz dağıtım sektöründe özellikle teknik hizmetlerde işletme personelinde belgelendirilmemiş bir tek personelimiz çalışmıyor. Kanal yirmi üç, Ben emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Yine sadece dağıtım şebekesini işletmiyoruz biz iç tesisat dediğimiz iş yerlerimizde, evlerimizde doğalgazın kullanıldığı yerler var orada uygulamalar özel sektör eliyle yapılıyor, cihazlar üretiliyor yine orada da ürün ve hizmetlerin personellerin belgelendirilmesi gerekiyor bunlarda tamamlanmış durumda” dedi.