ANKARA-BHA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yeşilay’ın ev sahipliğinde ve Bakanlığın iş birliğiyle Bakırköy'de düzenlenen 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’nde yaptığı konuşmada, internet ve dijital içeriklerin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Göktaş, kongrede internet, oyun ve kumar gibi davranışsal bağımlılıkların ele alındığını ve bu konuların toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Davranışsal bağımlılıkların çoğu zaman fark edilmesinin zor olduğunu belirten Göktaş, bu tür bağımlılıkların bireyin yaşam kalitesini sessizce etkilediğini söyledi. Özellikle çocuklar ve gençlerin teknolojiyle iç içe bir yaşam sürdüğünü ve bunun onları daha fazla risk altına soktuğunu ifade etti.
Bir sosyal medya şirketinin hazırladığı rapordan örnek veren Bakan Göktaş, sosyal medya kullanımının analiz yeteneği, hafıza, empati ve ruhsal sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını, uyku düzeni ile sosyal ilişkilerde bozulmalara yol açtığını dile getirdi. Göktaş, “Bu etkiler sadece bireyi değil, aileyi ve toplumun geleceğini de tehdit ediyor” dedi.
Bağımlılıkla mücadelede kararlı bir politika izlediklerini belirten Göktaş, Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu aracılığıyla ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yürüttüklerini ve Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı doğrultusunda bağımlılığa karşı kapsamlı bir strateji uyguladıklarını aktardı.
Bakanlık olarak geliştirdikleri Sosyal Uyum Süreci Danışmanlığı modeli sayesinde 18 yaş üstü bağımlı bireylerin topluma yeniden kazandırıldığını söyleyen Göktaş, sosyal medya üzerindeki içeriklerin takibi konusunda da aktif çalıştıklarını ifade etti. Bu kapsamda vatandaşların şüpheli içerikleri bildirebileceği DUY İhbar Platformu’nun kurulduğunu belirten Göktaş, “Sadece geçen yıl bu platform aracılığıyla 2.550 zararlı içeriğe müdahale ettik” dedi.
Göktaş ayrıca, dijital bağımlılığı öncelikli bir sorun olarak ele aldıklarını ve bu doğrultuda Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayları düzenlediklerini ifade etti. Çalıştaylarda elde edilen verilere göre hem ebeveynlerin hem de çocukların dijital dünyanın risklerinin farkında olduğuna dikkat çekti. Ebeveynlerin bilinçlenmesi adına Aile Eğitim Programı kapsamında çeşitli eğitimler verdiklerini belirten Göktaş, güvenli dijital ortamlar oluşturmak amacıyla sosyal medya platformlarının temsilcileriyle iş birliği yaptıklarını söyledi.
Yeni yasal düzenlemelerle dijital dünyada çocuklara daha güvenli bir alan sunmayı hedeflediklerini kaydeden Göktaş, “Bağımlılığın panzehiri teknolojiyle savaşmak değil; aileyle yeniden bağ kurmak, iletişim kurmaktır. Bu nedenle 2025 yılını 'Aile Yılı' ilan ettik” diyerek konuşmasını tamamladı.