EKONOMİ
Giriş Tarihi : 10-08-2022 14:26

Dünya ve Ülke Ekonomisi Dost Meclisinde Masaya Yatırıldı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısı MÜSİAD Elazığ Başkan Yardımcısı Nahit Çağlayan’nın ev sahipliğinde Çağlayan Plastik Fabrikasında gerçekleştirildi.

Dünya ve Ülke Ekonomisi Dost Meclisinde Masaya Yatırıldı

Toplantıya, Gedik Yatırım Kıdemli Müdürü Veysel Arpaca ve Oto Onarımcılar Odası 2. Başkanı Mustafa Alanbay konuk oldu.

MÜSİAD üyelerine, güncel ekonomik değerlendirmeler, borsa ve Gedik Yatırım firması ile alakalı bilgiler aktaran Veysel Arpaca, ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik gelişmeler,  etkisi gibi birçok alanda önemli bilgiler aktardı.

Arpaca;  en son küresel krizden bu yana tamamıyla toparlanamayan dünya ekonomisinin 2019’da yeni risklerle karşı karşıya kaldığını, bundan dolayı Çin ve Avrupa ekonomileri başta olmak üzere dünya ekonomisinde önemli bir yavaşlama görülmektedir. 2017 yılında yeniden hızlanan dünya ekonomisi küresel ticareti canlandırmış, ticaret hacmi %5,2 oranında artmıştır.

Dünya ekonomisinden sonra Türkiye’nin ekonomik durumuna göz atıldığında, 2017 yılında iç talebi artırmaya yönelik alınan tedbirlerin, büyüme üzerinde oldukça etkili olduğu ve ekonominin %7,4 oranında büyüdüğü gözlemlenmiştir.

Ancak küresel sermayenin gelişmekte olan ülkelerden çıkış göstermesi ve Türkiye’ye özel bazı belirsizlikler ekonomiyi ciddi bir finansal şok ile karşı karşıya bırakmış, reel ekonomi bu şokun etkisiyle küçülmeye devam etmiştir.

Dünya ekonomisine bakıldığında, günümüz gelişmeleri içinde geleceği etkileyecek belli başlı konu başlıkları arasında Brexit, Küresel Ticaret Savaşları ve Tek Kuşak Tek Yol Projesi özellikle üzerine durulması gereken konulardır.

AB ekonomisindeki büyüme, petrol ve diğer hammadde fiyatlarında artış ve bölgesel jeopolitik riskler olacaktır. Sıkı para politikasının 2022’da yıl boyu sürdürüleceği varsayılmış, enflasyonda kalıcı bir düşüş görülmeden herhangi bir gevşeme adımı atılmayacağı öngörülmüştür. Ayrıca talep koşullarındaki zayıflığın fiyatlar üzerindeki baskının azalmasına katkıda bulunacağı varsayılmıştır. Bu nedenle özel tüketimdeki artışın çok sınırlı olacağı tahmin edilmekte, yatırımların ise artan finansman maliyetleri, jeopolitik riskler ve küresel yavaşlama nedeniyle azalmaya devam etmesi beklendiğini belirtti.

Toplantının bir diğer konuğu Oto Onarımcılar Odası 2. Başkanı Mustafa Alanbay ise İlimizde yapılması düşünülenYeni Sanayi Sitesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Günün şartlarına ve son yüz yıla hitap edecek şekilde proje hazırladıklarını belirten Alanbay, yeni sanayi sitesi için de en uygun yer olarak Çamyatağı olarak bilinen Nuralı – Karayazı mevkii olduğunu ve çalışmaları bu alan üzerinde yaptıklarını belirtti.

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Gürkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Gedik Yatırım Müdürü Veysel Arpaca ve Oto Onarımcılar Odası 2. Başkanı Mustafa Alanbay’a vermiş oldukları bilgilerden ötürü ayrıca misafirperverliğinden dolayı Başkan Yardımcım Nahit Çağlayan’a teşekkür ediyorum dedi. 

AdminAdmin