14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimler öncesi CHP’nin Elâzığ’daki ilk sıra adayının kim olacağı merak ediliyor.

Daha önce CHP’den ikinci sıradan aday olacağını açıklayan, yeni seçim sistemiyle birlikte bu kararından vazgeçip birinci sıra adayı olacağını beyan eden Gürsel Erol’un bu tavrı,  CHP İstanbul eski milletvekili hemşerimiz Ali Özcan tarafından eleştirilmiş ve Erol’u partililerin iradesine ipotek koymakla suçlamıştı.

 

“BAĞIMSIZ ADAY OLURUM”

CHP’den Elazığ milletvekili olarak siyaset yapma konusunda kararlı olduğunu ve yarım kalmış bir hizmet hikâyesini tamamlamak istediğini kamuoyuna açıklayan Ali Özcan, CHP Genel Merkezi’nin yasal olarak 41 ilde yapmak zorunda olduğu ön seçimlerden birini de Elazığ’da yapması çağrısında bulunmuştu.

Önseçimden birinci çıkan adayı destekleyeceğini ifade eden Özcan, ön seçim yapılmadığı takdirde bağımsız milletvekili adayı olarak Elazığ’dan seçimlere gireceğini duyurmuştu.

 

CHP GENEL MERKEZİ NASIL TAVIR ALACAK?

Ali Özcan’ın ön seçim çağrısı yaptığı CHP genel merkezinin nasıl bir yol izleyeceği, Elazığ’da ön seçim yapıp yapmayacağı merak ediliyor.

Genel merkeze yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre CHP Elazığ’da ön seçim yapacak. Parti tabanı ve delegelerin oy kullanacağı ön seçimlerde Gürsel Erol birinci çıkarsa ilk sıradan milletvekili listesinde yerini alacak. Ali Özcan birinci çıkarsa Özcan birinci sıradan aday gösterilirken Gürsel Erol büyük şehirlerden birinde muhtemelen de İzmir’den aday gösterilecek.

 

ALİ ÖZCAN’IN TABAN SİYASETİ ETKİLİ OLUYOR

CHP’den geçmişte aday olan ve tek başına 40 bine yakın oy alıp milletvekilliğini kıl payı kaçıran Ali Özcan’ın bu başarısının altında taban siyasetinin yattığı, CHP tabanı ile birlikte değişik siyasi partilere mensup insanlarla da güçlü bir bağ ve birliktelik yakaladığı ifade ediliyor.

 

AK PARTİ’NİN ESKİLERLE İMTİHANI

CHP’de birinci sıra krizi yaşanırken Ak Parti’nin en önemli problemi ise mevcut milletvekillerinin yeniden aday olma istek ve hırsları.

Kamuoyunda mevcut milletvekillerine olan tepkiye rağmen, yeniden aday gösterilme ihtimali bile seçmenleri bu partiden uzaklaştırmaya yetiyor.

Her biri iki ya da üç kez milletvekili olan, deprem sürecini iyi yönetemedikleri ve depremi avantaja çevirme fırsatını değerlendiremeyip şehri kasabaya döndürülmesine rıza gösteren milletvekillerinin bir kenara çekilmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, bu konuda milletvekillerinin kendilerinin açıklama yaparak aday olmayacaklarını kamuoyuna duyurmalarını bekliyorlar.