24 Ocak 2020 tarihinden bugüne kadar birçok büyük depremle sarsılan Elazığ'da konut stokunun büyük bir bölümü yenilense de özellikle eski yerleşim alanları olarak dikkat çeken bazı mahallelerde birçok sorunlu yapı bulunuyor.

Gelecekte deprem konusunda riskli bir konumda bulunan Elazığ'da bu durum dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Elazığ Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Gümüşkavak Mahallesi Muhtarı Ahmet Gül bu mahallelerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Başkan Gül' ün açıklaması şu şekilde:

"DEPREME DAYANIKLI KONUTLAR YAPMALIYIZ"

Tüm deprem uzmanı bilim adamlarının söylediği gibi ülkemiz maalesef deprem bölgesi. Bundan dolayı depremlerle yaşamaya alışmalı, depreme dayanıklı konutlar yapmalıyız. 

"DEVLET BABALIĞINI YAPTI"

6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra şehrimizde de bir çok konut hasar görmüş ve hasar tespit çalışmaları bitip sonuçlar kesinleştikten sonra binlerce konut yıkılacak depremzede vatandaşlarımıza devletimiz belirlediği rezerv alanlarda konutlar yapıp hak sahiplerine teslim edecektir. Elazığ da 24 ocak 2020 meydana gelen deprem neticesinde gördükki devlet babalığını yapmış, evleri gerçekten uygun fiyatlara vatandaşlara vermişti.

"BAZI MAHALLELERİMİZ YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA"

Buraya kadar herşey çok güzel emeği geçenlere teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Şimdi gelelim yaşayacağımız sıkıntılara ve taleplerimize, gerek 24 ocak depremi, gerekse 6 şubat depreminden sonra gördük ki Elazığ ın en eski yerleşim yerleri olan bazı mahallelerimizin, yok olmakla karşı karşıya kaldığını, burada yaşayan insanların gerek dar gelirli yoksul insanlar olması, gerekse arsaların durumu nedeniyle, yerlerinde kendilerinin yeni evler yapmasına imkan olmadığı dolayısıyla ancak devlet yani bakanlık ve TOKİ eliyle buraların dönüşebileceği, bu dönüşümlerinde yapılırken vatandaş mağdur edilmeden ama kararlılıkla hareket edilmesi gerekir.

"MAHALLELERİMİZİN YOK OLMASINA MÜSAADE EDEMEYİZ"

Ayrıca şehir merkezindeki mahallelerde de evlerinde yerinde yapmak isteyenlere de bazı kolaylıklar sağlanmalı gerekirse uzun süreli faizsiz kredi desteği verilmelidir.Yoksa yeni mahalleler inşa ederken Elazığ la isimleri özdeşleşmiş Gümüşkavak,Aksaray (Hırhırik Yığınki) gibi mahallelerin yok olmasına müsadere etmemeliyiz. Özellikle tek katlı kerpiç ve yığma yapıların olduğu mahalleleri vakit kaybetmeden bir an önce dönüştürmemiz,Buralarda yaşayan insanların dede ata topraklarından bağını koparatmamız ve yine kaybolan mahalle kültürünün yok olmasının önüne geçmeliyiz.Siyasilerimiz ve bürokratlarimızdan bakanlarımıza bu konuda ısrarcı olmalarını hem.istiyor hem talep ediyoruz.