• BIST 100

    10596,98%2,23
  • DOLAR

    40,39% 0,00
  • EURO

    47,15% 0,24
  • GRAM ALTIN

    4391,72% 0,96
  • Ç. ALTIN

    6987,62% 0,56

ASO’dan küresel değer zincirinde güçlü Türkiye raporu

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin küresel üretim ve ticaret ağlarındaki payını artırmasına ve yüksek katma değerli üretime geçişini hızlandırmasına katkı sunacak stratejik çalışma raporunu yayımladı.

GÜNDEM 21.07.2025 17:07:00 0
ASO’dan küresel değer zincirinde güçlü Türkiye raporu

ANKARA-BHA

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin küresel üretim ve ticaret ağlarındaki payını artırmasına ve yüksek katma değerli üretime geçişini hızlandırmasına katkı sunacak stratejik çalışma raporunu yayımladı. “Küresel Değer Zincirlerinde Stratejik Konum: Ankara Sanayi Ekosistemi için Yönelimler ve Politika Önerileri” başlıklı raporda, mevcut sanayi politikaları ve yapısal dönüşüm alanları detaylı biçimde ele alınırken somut ve uygulanabilir çözüm önerileri sunuldu. Küresel ekonominin hızla dönüştüğü bu dönemde, sanayi politikalarının sadece üretim hacmiyle değil; inovasyon yetkinliği, sürdürülebilirlik kapasitesi ve Küresel Değer Zincirlerine (KDZ) yüksek entegrasyon düzeyiyle değerlendirilmesi gerektiğini belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Çalışmamız, küresel dönüşüme ülkemizin ve özellikle Ankara’nın nasıl uyum sağlayabileceğine dair kapsamlı bir stratejik yol haritası sunuyor. Sanayimizin yalnızca bugününü değil, geleceğini de tasarlıyoruz. Ankara’yı imalat ve üretimin ötesine taşıyıp, teknoloji geliştiren bir merkeze dönüştürmek için tüm paydaşlarla birlikte çok katmanlı çalışıyoruz. Kuruluş hazırlıklarına başladığımız ASO Serbest Bölgesi ve ASO Teknoloji Üssü ile Küresel Değer Zincirlerine daha güçlü bir şekilde eklemleneceğiz” dedi.

Hazırladığı kapsamlı analiz ve çalışmalarla Türkiye sanayiinin yüksek teknolojili ve katma değerli dönüşümüne katkı sunan Ankara Sanayi Odası, “Küresel Değer Zincirlerinde Stratejik Konum: Ankara Sanayi Ekosistemi için Yönelimler ve Politika Önerileri” başlıkla çalışma raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye’nin ve özelde Ankara’nın Küresel Değer Zincirlerindeki (KDZ) mevcut pozisyonu ile sanayinin yüksek katma değerli aşamalara geçebilmesi için gerekli olan yapısal dönüşüm başlıklarına ve politika önerilerine yer verildi.

Küresel rekabetin yeni adı: Değer zincirleri

Raporda, küresel ticaretin yaklaşık %70’inin doğrudan veya dolaylı olarak Küresel Değer Zincirleri (KDZ) üzerinden yürütüldüğü, gelişmiş ülkelerin ihracatının %50’si, gelişmekte olanların ise %60’ından fazlasının bu zincirler içinde gerçekleştiği hatırlatıldı. Bu yeni rekabet paradigmasında öne çıkmak isteyen ülkelerin artık yalnızca üretim miktarını değil, nitelikli istihdam ve teknolojiye erişimleriyle üretimin niteliğini de artırması gerektiği vurgulandı.

Nitelikli üretimin anahtarı: Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve sürdürülebilirlik

KDZ’lerin merkezinde artık düşük maliyet değil; teknoloji kullanımının ve nitelikli insan kaynağının yer aldığına dikkat çekilen raporda, Ar-Ge’den tasarıma, lojistikten satış sonrası hizmetlere kadar uzanan yüksek katma değerli markalaşma ve sürdürülebilirlik faaliyetleri gibi alanlardaki yetkinliklerin, ülkelerin küresel sistemdeki yerini belirlediği ifade edildi. Raporda, Türkiye’nin KDZ içindeki payının %1,08 seviyesinde sabit kalmasının kalkınma hedeflerini geciktirdiğine dikkat çekildi. %3 seviyesinde olan yüksek teknolojili ürün ihracatının ise %11 olan OECD ortalamasının oldukça altında kaldığı belirtilerek, Türkiye’nin gecikmeksizin Ar-Ge, tasarım ve sürdürülebilirlik eksenli “akıllı üretim” modeline geçmesi gerektiği vurgulandı.

Ankara'nın Gücü: Teknoloji, insan kaynağı ve inovasyon altyapısı

Raporda; ASO-İLTEK Endeksi verilerine göre, dijital altyapısı, iş gücü çekiciliği ve yenilikçi araştırma kapasitesi açısından Türkiye genelinde savunma, sağlık teknolojileri, yazılım, ileri malzeme ve makine imalatı sektörlerinde öne çıkan Ankara’nın 14 organize sanayi bölgesi, 13 teknoparkı, 154 Ar-Ge merkezi ve 22 üniversitesi ile Türkiye’nin en güçlü inovasyon altyapısına sahip illerinden biri olduğunun altı çizildi. Bu potansiyelin tam anlamıyla harekete geçirilmesi için üniversite-sanayi iş birliğinin ticarileşme ve uluslararasılaşma boyutunda güçlendirilmesi, KOBİ’lerin dijitalleşme ve Ar-Ge süreçlerinde desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Ankara’daki OSB’lerde teknik liseler ve meslek yüksekokullarıyla kurulacak uygulamalı iş birliklerinin, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde kritik rol oynayacağı ifade edildi.

ASO teknoloji üssü: Dönüşümün lokomotifi

ASO’nun kuruluş hazırlıklarına başladığı ASO Teknoloji Üssü’nün sanayi ile teknoloji tabanlı girişimciliği bir araya getireceğinin belirtildiği raporda, “ASO Teknoloji Üssü, inovasyon stratejileri açısından Türkiye’nin yüksek teknoloji üretiminde küresel bir oyuncu olma hedefi doğrultusunda önemli bir adım olacaktır. Ankara, KDZ’lere entegrasyon ve değer zincirleri içinde yükselme potansiyeli açısından önemli fırsatlara sahiptir. Bu potansiyelin tam anlamıyla değerlendirilebilmesi için KOBİ’leri merkeze alan, koordinasyonu yüksek, kapsayıcı yönetişim mekanizmalarının güçlendirilmesi, bilgi tabanlı ve uzun solukla inovasyon politikalarının önceliklendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. ASO ve diğer paydaşların bu doğrultuda atacağı stratejik adımlar, Ankara sanayisinin küresel rekabette daha üst konumlara taşınmasında belirleyici olacaktır” denildi.

Lisans anlaşmalarına bilgi transferi dahil edilmeli

ASO’nun raporunda, Türkiye’nin KDZ’lerdeki konumunu güçlendirmesi için somut önerilere de yer verildi. Özellikle teknoloji transferini zorunlu kılan lisans anlaşmalarının; ürün tasarımı, yazılım, prototipleme ve Ar-Ge dokümantasyonuna erişim gibi bilgi transferi unsurlarını içermesi gerektiği vurgulandı. Bu sürecin başarısında güçlü kurumsal liderlik, ortak altyapı yatırımları ve beşerî sermayenin niteliğinin artırılmasına yönelik uyumlu politikaların belirleyici olacağı ifade edildi.

Ardıç, "Ankara'yı teknoloji geliştiren bir merkeze dönüştürüyoruz"

ASO Başkanı Seyit Ardıç, rapora ilişkin değerlendirmesinde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ekseninde dönüşen küresel ekonomide Ankara’nın iddialı bir oyuncu olabileceğine dikkat çekti. “Bu süreçte yalnızca üretimi artırmak yeterli değil. Verimlilik eşliğinde ekonomik çeşitliliğimizi ve ürün sofistikasyonu yüksek ihracatımızı artırarak KDZ’lerde daha güçlü bir yer edinmeliyiz” diyen Ardıç, şöyle devam etti:

“Ankara’yı üretimin ötesine taşıyıp teknoloji geliştiren bir merkeze dönüştürmek için tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışıyoruz. Sanayi dönüşümünü ölçebilecek veri setleri geliştirerek, izleme ve değerlendirme mekanizmaları aracılığıyla süreçleri takip edip iyileştirerek; hızlı büyüyen ve potansiyel gösteren KOBİ’lerimizi, hedefli destek mekanizmaları ile KDZ’lere entegrasyonda stratejik aktörler haline getirilebiliriz. Bu rapor; Ankara’nın küresel üretim sistemlerinde sadece bir tedarik noktası değil, karar zincirlerinde yer alan, yenilik geliştiren, risk yöneten ve teknolojik çözümler sunan bir aktör haline gelmesi için hazırlandı. Bu doğrultuda, ASO bünyesinde ‘Finansa Erişim Merkezi’, ‘KOBİ Yönlendirilmiş Fon Programı’, ‘Küresel Ölçekli Tedarikçi Yükseltme Platformu’ gibi firmalarımızın kapasite, kaynak ve yetkinliklerini daha üst seviyelere taşıyacak rehberlik ve yönlendirme kanalları planlamaktayız. Bu alanlar sadece Ankara’nın değil, ülkemizin sanayi vizyonu açısından da stratejiktir. Ankara Sanayi Odası olarak bu dönüşüm sürecinde, yalnızca mevcut koşulları yönetmekle yetinmeyecek; geleceği tasarlayan, ortak aklı büyüten, kapsayıcı şekilde teknolojiyi, çevreyi ve insanı merkezine alan bir üretim modelini kurumsallaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Ardıç, " ASO serbest bölgesi ve ASO teknoloji üssü projeleriyle KDZ'lerde güçleneceğiz"

Ankara Sanayi Odası’nın, sanayi ve teknolojinin gelişimindeki öncü rolüyle iki yeni vizyon projesini hayata geçirmeye hazırlandığını belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, “4 Organize Sanayi Bölgemizin yer aldığı Temelli Sanayi Havzası’nda kuruluş çalışmalarına başladığımız ASO Teknoloji Üssü ve ASO Serbest Bölgesi, Ankara’nın Küresel Değer Zincirlerine daha güçlü bir şekilde eklemlenmesini sağlayacak. 440 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 1,2 milyon metrekare alan üzerinde kuracağımız ASO Teknoloji Üssü tam kapasiteye ulaştığında faaliyet gösterecek 800'ün üzerinde firmayla 20 bin civarında yeni nitelikli istihdam ve yıllık 1,5 milyar dolar ihracat artışı sağlayacak. ASO Teknoloji Üssü’nün hemen karşısındaki 4,5 milyon metrekare alan üzerinde kurulması planlanan ASO Serbest Bölgesinde ise faaliyet gösterecek 200’e yakın firmanın 40 bin civarında ilave istihdam oluşturmasını, dış ticaretimize 4 milyar dolar civarında katkı sağlanmasını planlıyoruz. Bu iki projeyle birlikte Ankara ekonomisi yüksek katma değerli üretim ve ihracata katkısıyla Küresel Değer Zincirlerinde ülkemizin rolünü artıracak, sürdürülebilir kalkınmamıza en üst düzeyde katkı sunacaktır” dedi.

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, "Her türlü imkanı ile devletimiz sahadadır, üreticilerimizin yanındadır"

Kars Valisi Ziya Polat yatırımcılara çağrıda bulunarak: “Fabrikalar kiraya verilmeye hazır”

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın’dan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı

Prof. Dr. Lale Karabıyık, Uludağ Üniversitesi’nden uğurlandı

Modern seralarda hasat bereketi

İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nden sanat tarihine yaz armağanı: “Yaz Konferansları”

Çambaşı'nda festival coşkusu

Kars, Ardahan ve Iğdır'ın katılımıyla SMMMO’dan 212 kişiye Bilirkişilik Eğitimi düzenlendi

Kaymakam Aslantatar ve Başkan Kılıç’tan Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ne ziyaret

Ertuğrul Gazi Konal; Giresun'a gelin güzellikleri görün

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ücretsiz düğün salonu

Kars Valisi Ziya Polat, Ani Örenyeri'ndeki kazı çalışmalarını yerinde inceledi

Ünye'nin ulaşım altyapısı güçleniyor

Serik’te kayıp genç alarmı: Şahintepesi mesire alanı kapatıldı

Cumhurbaşkanı Aliyev, TİMBİR Azerbaycan Temsilcisi Agil Alesger'i ödüllendirdi

Düzce Belediyesi'nden temizlik kampanyası

Hasan Ahmetoğlu: "Kars CHP İl Başkanlığına Adayım"

ASO’dan küresel değer zincirlerine yönelik yol haritası

Dağ bisikleti tutkunları Ormanya’da buluştu

Fuat Köse asfalt çalışmalarını yerinde izledi

Digor Belediyesi’nden şeffaflık vurgusu: Gelir ve gider tablosu kamuoyuyla paylaşıldı

Başkan Daşdöner’den taksici esnafına tam destek

Ulak’ın yeni durağı: Artabel Gölleri’nin kalbinde belgesel kampı

Yarım asırlık ihmal bitiryor

Kars Ziraat Odası Başkanı Özcan Müçük’ten köy ziyaretleri ve şap hastalığı uyarısı

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Giresunlu Uygar Keskin oldu

Bakan Tekin: LGS üzerinden algı operasyonu yürütmek haksızlık

2025 YKS tercihleri ne zaman başlayacak?

MÜSİAD Mardin İl Başkanı Tekin: ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonu artık kalkınma temelli bir gerçekliğe dönüşmektedir

ASO’dan küresel değer zincirinde güçlü Türkiye raporu

Yükleniyor

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, "Her türlü imkanı ile devletimiz sahadadır, üreticilerimizin yanındadır"

Kars Valisi Ziya Polat yatırımcılara çağrıda bulunarak: “Fabrikalar kiraya verilmeye hazır”

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın’dan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı

Prof. Dr. Lale Karabıyık, Uludağ Üniversitesi’nden uğurlandı

Modern seralarda hasat bereketi

Çambaşı'nda festival coşkusu

Kars, Ardahan ve Iğdır'ın katılımıyla SMMMO’dan 212 kişiye Bilirkişilik Eğitimi düzenlendi

Kaymakam Aslantatar ve Başkan Kılıç’tan Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’ne ziyaret

Ertuğrul Gazi Konal; Giresun'a gelin güzellikleri görün

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ücretsiz düğün salonu

Marmara’da oksijen krizi: Köpek balıkları kıyıya yöneliyor

Uzmanlar uyarıyor: Yazın soğuk duş ölümcül olabilir

e-Tebligat sistemiyle 177 bin ağaç korundu

Kurban Bayramı’nda tatlı tüketimine dikkat: Uzmandan sağlıklı öneriler

İklim değişikliği arı ölümlerini tetikliyor

Müsilaj Marmara’ya geri döndü: Saros Körfezi’ni de sardı!

10 il için fırtına alarmı: Turuncu ve sarı kodlu uyarılar verildi

Hafta sonu havalar nasıl olacak?

Kurban Bayramı'na sayılı gün kaldı... Kurbanlık hayvan düzeyi yeterli mi?

Muzun sonu mu geliyor? İklim krizi alarm veriyor

Elektrikli araç şarj soketi sayısında artış: Haziranda 31 bini aştı

Kamu işçilerine zam görüşmeleri devam ediyor: Gözler 8. toplantıda

Gümrüklerde 6 ayda 35,5 milyar liralık kaçakçılık önledi

Altın fiyatları yatay seyrediyor: Gözler merkez bankalarında

Bakan Işıkhan: Terörün Türkiye’ye maliyeti 2 trilyon doları buldu

Bankacılık sektörünün mevduat ve kredi hacminde dikkat çeken artış

Elektrik tüketiminde tarihi zirve: 2024’te rekor seviye

Ticaret Bakanlığı yurt dışı alışverişleri mercek altına aldı

İstanbul Havalimanı’ndan yeni rekor: 1 günde 1695 uçuş gerçekleşti

TÜİK: Genç istihdam oranı yüzde 52,5

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2