Tarih: 08.05.2025 20:08
Antalya'dan coğrafi işaretler için güçlü iş birliği çağrısı!
ANTALYA-BHA
Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AciMER), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) iş birliğiyle düzenlenen zirve, geniş bir katılımla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Zirveye Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, ilçe Belediye Başkanları, Kaymakamlar, Oda Başkanları, il müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Zirvede, Antalya'nın tarladan sofraya uzanan zenginliğinin tescillenmesi için güç birliği mesajı verildi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Antalya Valisi Hulusi Şahin, coğrafi işaretler konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaların değerli olduğunu ancak mevcut durumun yeterli olmadığını belirtti. Antalya'nın eşsiz coğrafyasında yetişen çok sayıda endemik ve yöresel ürünün bulunduğuna dikkat çeken Vali Şahin, "20 bin kilometrekarelik bu güzide coğrafyada sadece tarımsal ürünler yüzlerle ifade edilir. Kadim bir kültürümüz var. Bu kültürün yüzlerce yıllık serüveninden süzülerek gelen pek çok lezzetimiz, ürünümüz ve gıdamız var, yemeklerimiz var. Bunları da sayınca ortaya devasa bir potansiyel çıkıyor" diye konuştu.
Bu potansiyeli harekete geçirmek için Akdeniz Üniversitesi ve YÜciTA'nın rehberliğinde her kuruma coğrafi işaretler konusunda "ev ödevi" verileceğini açıklayan Vali Şahin, kaymakamlar, belediye başkanları ve oda başkanları gibi tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışacaklarını vurguladı. Vali Şahin, Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin bu süreçte önemli bir kılavuzluk görevi üstleneceğini ifade ederek Rektör Özkan'ı tebrik etti.
MUHİTTİN BÖCEK: "COĞRAFİ İŞARETLER KIRSAL KALKINMANIN EN GÜÇLÜ DESTEKÇİSİ"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Antalya'nın Türkiye'nin örtü altı üretiminin yarısını karşıladığını ve hal işlem hacmi olarak Türkiye'de birinci sırada yer aldığını belirtti. Coğrafi işaretlerin sadece bir ürünün adı olmadığını, aynı zamanda üretildiği toprakların kültürünü, tarihini ve emeğini temsil eden değerli bir kimlik olduğunu vurgulayan Başkan Böcek, yerel yönetimler olarak bu kimliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Başkan Böcek, coğrafi işaretlerin kırsal kalkınma, yerel istihdam ve girişimcilik için büyük bir potansiyel taşıdığını ifade ederek, Antalya'nın zengin tarım ürünlerinin yanı sıra bu ürünlerin arkasındaki kültürel mirası da koruma çabalarını anlattı. Gazipaşa narından Finike portakalına kadar birçok ürünün coğrafi işaret sürecine destek verdiklerini ve üreticilere çeşitli destekler sağladıklarını kaydetti.
REKTÖR ÖZKAN'DAN KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, coğrafi işaretli ürünler konusunda Antalya ve Türkiye'nin büyük bir zenginliğe sahip olduğunu vurgulayarak, bu alanda Türkiye'den daha zengin bir ülke olmadığını söyledi. Coğrafi işaretlerin kültür, benlik, geçmiş, bugün ve gelecek anlamına geldiğini belirten Rektör Özkan, aynı zamanda ekonomi ve emek demek olduğunu da ifade etti. Günümüzde kültürel erozyon yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, bu değerlere var güçleriyle sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi olarak bu alanda yaptıkları çalışmalara değinen Rektör Özkan, "Akdeniz Üniversitesi olarak, ben ilk rektör olduğum zaman Yavuz hocam yanıma geldi ve coğrafi işaretler merkezi kurulması için çalışmalar yaptık. YÖK'e merkez başvurusunda bulunduk. Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz 2024 yılı itibarıyla faaliyete geçti. Bu merkezimiz ile şu anda ‘Yelten Tarhanası’ ve ‘Side Narı’ için tescil başvuruları gerçekleştirildi. Bunun tescilini almaya çalışıyoruz" dedi. Coğrafi işaretli ürünler için öncelikle tarımın korunması gerektiğine dikkat çeken Rektör Özkan, toprak, hava ve suya sahip çıkmanın gelecek nesillere bırakılacak en önemli miras olduğunu vurguladı.
ATB BAŞKANI ÇANDIR: "HEDEF TESCİLLİ ÜRÜN SAYISINI HEM ULUSAL HEM DE AB NEZDİNDE ARTIRMAK"
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın coğrafi işaretler alanında öncü şehirlerden biri olduğunu belirterek, birçok ürünün hem yerelde hem de ulusal düzeyde tanınır hale geldiğini söyledi. Coğrafi işaretler konusuna uzun süredir önem verdiklerini ifade eden Çandır, bu değerlerin korunması, büyümesi ve ekonomiye katkı sağlaması için çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye'deki tescilli coğrafi işaret sayısının arttığını ve AB nezdinde de önemli adımlar atıldığını belirten Çandır, hedeflerinin hem Türkiye'de hem de AB'de tescilli ürün sayısını artırmak olduğunu kaydetti.
ATSO BAŞKANI HACISÜLEYMAN'DAN GASTRONOMİ TURİZMİNDE PAY ARTIRMA ÇAĞRISI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise turizmde gastronominin payının artması gerektiğine dikkat çekti. Dünya turizm hareketliliğinde gastronominin önemli bir yer tuttuğunu belirten Hacısüleyman, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini tam olarak kullanamadığını ifade etti. Coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapılarak, turistlerin ülkeye geldiklerinde bu ürünleri deneyimlemek istemelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
FAO TEMSİLCİ YARDIMCISI SELIŞIK: "TÜRKİYE'DE TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI ARTMALI"
BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, coğrafi işaretli ürünlerin özellikle gıda güvenliğinin konuşulduğu dönemlerde çiftçiler için önemli bir katma değer sunduğunu belirtti. Türkiye'nin AB nezdinde tescilli coğrafi işaret sayısının 31'e ulaştığını ve Türkiye genelinde 2422 tescilli ürün bulunduğunu aktaran Selışık, bu sayının daha da artırılması gerektiğini vurguladı.
ZİRVEDE ORTAK ÇALIŞMA VE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU YAPILDI
Açılış konuşmalarının ardından YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu tarafından verilen açılış konferansında, coğrafi işaretlerin dünya, Avrupa, Türkiye ve Antalya özelindeki güncel gelişmeleri değerlendirildi. Tekelioğlu, izlenmesi gereken yollar ve yapılması gerekenler konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Zirve boyunca çeşitli oturumlarla coğrafi işaretler konusunun farklı boyutları ele alınacak ve katılımcılar arasında iş birliği imkanları değerlendirilecek. Açılışın ardından İİBF fuaye alanında Antalya'ya özgü yöresel ürünlerin tadımı gerçekleştirildi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —