Bakan Kirişci: ‘Kırsalın Kalkınması İçin Büyük Çalışma İçerisindeyiz'

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Elazığ’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Kapanış Programına katıldı.

GÜNCEL - 18-11-2022 14:58

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Elazığ’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Kapanış Programına katıldı. 

Programda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, BKÜ Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, Elazığ Valisi Ömer Toraman, MKYK Üyesi AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları,Ak Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, MHP Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver ve Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner hazır bulundu.  

 

Orman Genel Müdürü Bekir Karabey yaptığı açıklamada,“IFAT projeleri ülkemizde 1980’li yıllar da ve aslında özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın gelir seviyelerinin artırılması ile ilgili daha çok projeler üretilmiştir. Ancak bu proje ile 2013 yılında başlayan bu proje ile bu kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın gelir seviyesinin artırılması ile birlikte arazi tahribatının önlenmesi,erozyon ile mücadele ve doğal kaynakların korunmasına IFAD’ın ilgi alanına girmiş ve proje bir ilk olma özelliği taşıyor.”dedi.

 

Karacabey,“Bu projenin bütçesi 55 milyon dolar. 3 ilimizde 292 köyümüzde ve 131 bin vatandaşımıza doğrudan dokunarak onların hayat şartlarını iyileştirerek gerçekleştirilmiş bir proje.”dedi. 

 

Toraman, “Ülkemizin haneden başlayıp kademeli olarak ülke genelinde kalkınması, refahın artması için pek çok proje yürütülüyor. Bunun içerisinde bölgesel ölçekli kalkınma projelerin önemli bir boşluğu doldurduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede bölgesel kalkınmayı teşvik etmek için kalkınma ajanslarını kurulmuş olması yalnız bu Bölgesel kalkınmaları hamleleri sanayi odaklı değil tarım ve hayvancılıkta dahil her türlü üretimi ve hizmet sektörünü de kapsayacak şekilde değerlendirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.”dedi.

 

Havza bazlı projelerin önemli olduğunu ifade eden  Vali Toraman,“ Tarım bakanlığımız öteden beri her türlü projesinde faaliyetlerinde havza ölçeğini dikkate alıyor. Havza bazlı çalışmalarla ülkemizin tarımsal, hayvancılık alanında da destek veriyor. Bunun bir örneği olarak da bu projenin havza bazlı yürütülmesinden büyük bir memnuniyet duyduğumu dile getirmek isterim. Elazığ’da da üreticilerimiz bu proje sayesinde çeşitli imkânlara kavuştular. Türkiye’nin aile bazlı işletme yapan modelinden artık daha rasyonel tekniğine uygun modern işletmelere geçtiğini de müşade ediyoruz. Sahayı gezdiğimizde, ilçe ve köylerimizi gezdiğimde çeşitli tarımsal alanlarda çok büyük ölçekli işletmelerle karşılaşıyorum.”dedi. 

 

Vali Toraman,“ Geçtiğimiz gün Ağın’da badem hasadı için bir etkinlik yaptığımızda 500-700 dönümlük işletmelerle karşılaştık. Hatta bir işletmemiz bin 200 dönüme kadar ulaşmıştı. Dolayısıyla ölçek olarak bu kadar yüksek meblağlara ulaşması büyük bir memnuniyet duyduk. Bölgemiz nispeten nüfus artış hızı yüksek ve buna bağlı olarak da Türkiye’de batıya göç veren bir bölge olmakta. Ancak bu projelerle hali hazırda kırsal üretim yapan vatandaşlarımızı yerinde muhafaza etmek için hatta mümkünse çeşitli nedenler ile  batıya göç etmiş vatandaşlarımızın tekrar geri dönmesi için bu projenin fırsat kapıları açtığını düşünüyorum.”dedi. 

 

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Kapanış Programında konuşan Tarım Ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, tarımın önemine değindi. 

Kirişci, “2013 yılında başlamış ve uluslararası iş birliği çalışmamızın güzel bir örneği olan bir projenin bir çalışmanın artık nihayete ermesiyle ilgili bir etkinlik vesilesiyle bir aradayız. Projeleri başlatmak güzel ama projeleri başarıyla tamamlamış olmak çok daha güzeldir. Bu projede başarıyla tamamlanmış amacının çok ötesine pozitif anlamda taşınabilmiş bir proje olarak artık tarihteki yerini almış hayata geçirilmiş bir projedir. Tabi ki temennimiz bu tür projelerin ülkemiz genelinde yaygınlaşmasıdır.” dedi.

 

Bakan Kirişci,“Burada altını  çizmemiz gereken  hususlardan bir tanesi biz eğer kırsalı ihmal edersek, kırsalda kalkınmayı göz ardı edersek bizlere de ülkelere de çok büyük faturası var. Bakanlık olarak kırsalın kalkınması için çok büyük bir çalışma içerisindeyiz. Biz mutlak suret ile kadınlarımızı kırsalda tutmakla mükellefiz.Kadınlarımızı kırsalda tutamazsak  başarılı olma şansımız yoktur. Ama gördük ki kadınlarımız üretkenliğini sürdürmekte bir diğeri ise gençlerimiz.Türkiye yüzyılında inşallah tarım ve orman bakanlığı bünyesinde tarım ve orman gençlik konseyini kuracağız. Gençlerimizin yaratıcı fikirlerini tarıma, kırsala, ormana taşıyacağız. Bu alanlarda daha geleceği gören teknolojiyi kullanan ne üretmesi gerektiğini bilen bir nesille yolumuza devam edeceğiz.  Bugün tarıma verdiğimiz destek 40 milyarın üzerine çıkmıştır. IFAD bu  projesiyle 3 ilde gerçekleştirmiş oldu.”dedi.

Günün Diğer Haberleri